TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: 'Alt komisyon, Batı Avrupa ülkelerinde görülen İslam düşmanlığını kurumsal ırkçılık bağlamında inceleyecek'
TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Batı Avrupa ülkelerinde görülen İslam düşmanlığının kurumsal ırkçılık bağlamında inceleneceğini ifade etti.
Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, komisyon bünyesinde oluşturulan ve ilk toplantısını yapan 'Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu' ile ilgili bilgi verdi.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının en önemli sorunlarından birisinin artan İslam düşmanlığı olduğunu belirten Yeneroğlu, 'İslam düşmanlığı, özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik bakış ve söylem değişikliğiyle artan saldırı ve eylemler nedeniyle uzmanlar tarafından ayrı bir kategoride değerlendirilmektedir. Batı ülkelerinin tarihi mirası ve siyasi kültüründen beslenen İslam düşmanlığı, toplumun merkezine sirayet etmiş, adeta toplumsal kültüre dönüşmüştür. Birlikte yaşamayı tehdit eden bu toplumsal olgu, yasama, yürütme ve yargıyı ciddi manada etkilediği gibi bu kuvvetler üzerinden de meşruiyet sağlamaktadır' değerlendirmesinde bulundu.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun 7 Ocak 2016 tarihli toplantısında 'Batı ülkelerindeki İslam düşmanlığının sebepleri ve sonuçlarını araştırmak üzere alt komisyon kurulmasına' karar verildiğine işaret eden Yeneroğlu, alt komisyonun üyeliklerine AK Parti'den Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Bursa Milletvekili İsmail Aydın, İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz; CHP'den İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, HDP'den Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve MHP'den Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'un seçildiğini kaydetti.
Toplantıda AK Parti'li Yavuz'un alt komisyon başkanlığına seçildiğini bildiren Yeneroğlu, 'Alt komisyon, Batı Avrupa ülkelerinde görülen İslam düşmanlığını kurumsal ırkçılık bağlamında inceleyecektir. Yapılacak incelemede; Müslümanlara yönelik klişe ve önyargıların yasama, yürütme ve yargıyı nicelik ve nitelik itibarıyla ne düzeyde etkilediği ve İslam düşmanlığına nasıl meşruiyet sağladığı soruları mercek altına alınacaktır' ifadelerini kullandı.