İsrail'den Filistin'e ekonomi darbesi

İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığı Filistin ekonomisinde yıllık yaklaşık 9,46 milyar dolar kayba yol açıyor

Güncel 23.03.2016 21:42:02 0
İsrail

RAMALLAH (AA) - İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığının, Filistin ekonomisinde doğrudan ve dolaylı olarak yıllık yaklaşık 9,46 milyar dolar zarara yol açtığı belirtildi.

Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü (ARIJ) tarafından yayımlanan araştırmada, İsrail'in, Filistin'in yeraltı ve yer üstü zenginliklerini kullanması, hareket özgürlüğünü kısıtlaması ve sınır kapılarını kapatmasının, Filistin ekonomisinin doğrudan ve dolaylı olarak yıllık yaklaşık 9,46 milyar dolar zarara uğramasının ana nedeni olduğu kaydedildi.

Araştırmayı hazırlayan Menal Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmada doğal kaynaklar, alt yapı, sanayi, insan kaynağı ve vergi kaçırmanın baz alındığını ifade etti.

Ramallah'taki Filistin Ekonomi Politikası Araştırmaları Enstitüsü (MAS) tarafından hazırlanan raporda ise İsrail'in su, doğalgaz, petrol ve tarım arazileri gibi doğal kaynakları ele geçirmesi nedeniyle Filistin'in yıllık 2,63 milyar dolar zarara uğradığı belirtildi.

Filistin'in insan kaynakları alanındaki kaybının yılık 1,6 milyon dolar olduğu ve bunun İsrail'in işsizlikteki rolünü, istihdam sağlamaya yönelik projeleri gerçekleştirmemesini ve Filistinli çalışanların ücretlerini kesmesini kapsadığına değinildi.

Altyapıda 3,34 milyar dolar, bankacılık ve turizmde ise 1,55 milyar dolar yıllık zarar olduğu, 320 milyon dolarlık kaybın ise vergi kaçırmadan kaynaklandığı bilgisi verildi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının (UNCTAD) 2014'te yayımladığı raporda, Filistin topraklarının yüzde 61'ini kapsayan ve idare ile güvenlik bakımından İsrail'in denetiminde olan 'C bölgesi'nde Filistin'in ekonomik kaybının yıllık 3,4 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, İsrail'in Batı Şeria'da bulunan Rantis petrol sahasından günlük ortalama 800 varil ham petrol çıkardığını söylemişti.

Biritish Gas, 2000?de Gaza Marine-1 ve Gaza Marine-2 olmak üzere Gazze Şeridi?ne 30 kilometrelik mesafedeki iki yere sondaj yaptı ve 603 metre derinlikte yaklaşık 38 milyar metreküplük rezerve ulaştığını açıkladı ancak İsrail Filistinlilerin bunu kullanmasını engelliyor.

İsrail ayrıca Filistinlilerin turizm açısından değerli bir bölge olan Ölü Deniz'de (Lut Gölü) tesis kurmasına izin vermiyor. Filistin kent merkezleri dışındaki turizm merkezlerinin çoğu İsrail'in kontrolünde bulunuyor.

Filistin'in İsrail'in kurulduğu 1948'den beri resmi para birimi bulunmuyor. Söz konusu tarihten beri Filistin çoğunlukla İsrail para birimi olan şekeli, onun ardından Ürdün Dinarı'nı, ABD Doları'nı veya avroyu kullanıyor.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °