Güney Asya nüfusunun yüzde 81'ini oluşturan 1,4 milyar kişi, dünyada doğal afetlere en fazla maruz kalan grup oldu
ANKARA (AA) - Aralarında Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş'in de bulunduğu Güney Asya ülkelerinin, doğal afetlere karşı son derece savunmasız olduğu ileri sürüldü.
Merkezi İngiltere'de bulunan risk analiz şirketi Verisk Maplecroft, yayımladığı yıllık 'Çevresel Risk Verileri' raporunda, doğal afetlerle başa çıkmak için yeterli kaynağa sahip olmayan birçok Afrika ve Asya ülkesinin en riskliler arasında yer aldığına dikkati çekti.
Doğal tehlikelere maruz kalan nüfus verilerine göre en fazla risk altında olan on ülke arasında ilk sırada Hindistan bulunuyor. Hindistan'ı Çin ve Bangladeş izliyor. Listede sırayla Endonezya, Filipinler, ABD, Japonya, Nijerya, Brezilya ve Pakistan da yer alıyor.
Araştırmada, tropikal fırtına, sel, tipi, deprem, yangın ve tsunami gibi 11 farklı doğal felaketin 198 ülkede ne kadar risk oluşturduğu incelendi.
Araştırma verileri, Güney Asya nüfusunun yüzde 81'ini oluşturan yaklaşık 1,4 milyar kişinin, dünyada doğal afetlere en fazla maruz kalan grup olduğunu gösterdi.
Hindistan?da 113 milyon, Bangladeş?de 76 milyon ve Pakistan?da 10 milyon kişiyi etkileyen sel felaketi, Güney Asya?da nüfus ve ekonomi için en büyük risklerden birini oluşturuyor.
Nüfusun en fazla doğal afet riski altında olduğu 10 şehir listesinde Filipinler'in Manila kenti ilk sırada geliyor. İkinci sıra Japonya'nın başkenti Tokyo, üçüncü sırada da Endonezya'nın başkenti Cakarta yer alıyor. Çin'in Dongguan kenti, Bangladeş'in başkenti Dakka, Hindistan'ın Kalküta kenti, Japonya'nın Osaka kenti, Meksika'nın başkenti Meksiko, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi ve Brezilya'nın Sao Paolo kenti de listede bulunuyor.
Bu arada ülkelerin ?felaketlere hazırlıklı olma, verdikleri tepki ve felaketin neden olduğu hasarı giderme? kapasitelerine göre belirlenen 'Doğal Afet Hassasiyet Endeksi'nde Afrika'dan sekiz ülke yer alıyor. Endekse göre, en fazla risk taşıyan ülkeler Güney Sudan, Burundi, Eritre, Çad, Nijer, Sudan, Mali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak sıralanıyor. Afganistan, endeksteki ilk dokuz ülke arasında tek Asya ülkesi olarak dikkat çekiyor.
Verisk Maplecroft, yüksek risk taşıyan ülkelerin, gelişen ekonomilerini, afet yönetim sistemlerini geliştirmek için kullanmakta başarısız olduğunu belirterek söz konusu bölgelerde yatırım yapan ya da faaliyette bulunan şirketlerin,sermaye kaybı riskiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.