Cezayir sınırına yakın bir bölgede elKaide'ye ait olduğu belirtilen uçaksavar füzelerinin ele geçirilmesi, örgütün başta Cezayir olmak üzere Kuzey Afrika ülkeleri için yeni tehditler oluşturabileceği şeklinde değerlendiriliyor Siyase
CEZAYİR (AA) - Cezayir'in Tunus sınırı yakınlarında el-Kaide'ye ait olduğu belirtilen uçaksavar füzelerinin ele geçirilmesi, örgütün başta Cezayir olmak üzere Kuzey Afrika ülkeleri için yeni tehditler oluşturabileceği şeklinde değerlendiriliyor.
Cezayirli Siyaset ve Güvenlik Uzmanı Dr. Yasin Hammude, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordu birliklerinin geçen cuma günü ülkenin doğusundaki el-Vadi ilinde düzenlediği ve el-Kaide'ye ait uçaksavar füzelerinin ele geçirildiği operasyonun 'Cezayir'in ulusal güvenliğini tehdit eden terör gruplarının faaliyetlerinde köklü bir değişim' şeklinde okunabileceğini belirtti.
Bu operasyon kapsamında, Mağrib el-Kaidesi'nin doğu cephesi komutanının etkisiz hale getirildiği ve ABD yapımı Stinger füzelerin ele geçirildiğine dikkati çeken Hammude, 'Yakın zamanda Tunus'un Bingirden kentinde yaşanan terör saldırısından birkaç gün sonra gerçekleştirilen operasyon, Cezayir güvenlik güçlerinin etkinliğini teyit eder nitelikte. Ayrıca terörle mücadelede önemli bir başarı.' dedi.
Hammude, 'Bu operasyonla Cezayir güvenlik güçlerinin ülke sınırlarındaki muhtemel silah kaçakçılığında büyük sorumluluk taşıdığını görebiliyoruz. Ancak ele geçirilen mühimmata bakıldığında, örgütün Cezayir sınırının ötesinde son derece tehlikeli, ağır silahlara yöneldiği ve Cezayir'deki terör gruplarının köklü değişimin içinde olduğu gözlemleniyor.'
- Terörle mücadelede yöntem değişikliği
Güvenlik uzmanı Muhammed Taviti ise Vadi'deki askeri operasyonun 'siyak-sibak' çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, 'Mağrib ülkelerindeki el-Kaide ve ona bağlı olduğu belirtilen grupların, hava trafiğini etkileyebilecek ağır ve tehlikeli silahlara sahip olduğu anlaşılıyor. Bu durumda Cezayir'in terörle mücadele kapsamında düzenlediği operasyonlarda usul değişikliğine yol açacak.'
el-Kaide'nin uluslararası terör örgütleriyle iş birliği içinde hareket ettiğini iddia eden Taviti, sözlerine şunları ekledi:
'Operasyonda ABD yapımı ve bölgede üretimi yapılmayan Stinger füzelerin ele geçirildiği göz önüne alınırsa el-Kaide'nin, uluslararası terör örgütleriyle iş birliği içinde çalıştığı anlaşılıyor.'
- 'Bölgede el-Kaide tehdidi artıyor'
Stratejik siyasi ilişkiler uzmanı Hac Allam Bucuma da ülkesinin terörle mücadelede 'ayrıntılı emniyet operasyonları' ismiyle yeni bir döneme girdiğini dile getirerek, 'Son operasyonda ele geçirilen füzeler, Mağrib ülkelerinde el-Kaide'nin oluşturduğu tehdit ve korkuyu artırıyor. Diğer yandan da operasyonda örgütün üst düzey yetkilisi ile iki militanın etkisiz hale getirilmesi, örgüte ait mühimmatın ele geçirilmesi, Cezayir emniyet güçlerinin tehlikeler karşısında tetikte beklediği ve etkin olduğunu onaylar mahiyette.' dedi.
Güvenlik konusunda uzman, gazeteci Buallam Fevzi ise Cezayir'de daha önce böyle bir operasyonunun gerçekleştirilmediğini vurgulayarak, 'Bu operasyonunun bölgede bu denli infiale yol açmasının nedeni, Cezayir ordu birliklerinin, örgütün uçaksavar füzelerini etkisiz hale getirmesi ve el-Kaide'nin doğu cephesi komutanının öldürülmesi.' diye konuştu.
Cezayir Milli Savunma Bakanlığı, geçen cuma yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin Tunus sınırında yer alan el-Vadi ilinde el-Kaide'ye bağlı bir örgüte ait 6 FIM-92 Stinger füze ele geçirildiğini açıklamıştı. Operasyonda, Mağrib el-Kaidesi'nin doğu cephesi komutanı Kemal Arabiyye ile iki militanın öldüğü bildirilmişti.