İthal ayakkabıya vergi, yerliliğe teşvik etti

Ziylan Mağazacılık şirket CEO'su Övünç: 'Türk tüketicisi Türkiye'de üretilen ürünlere daha fazla teveccüh gösteriyor. Üretimimizi Türkiye'ye kaydırıyoruz. 'Avrupa'dan, Türkiye'de üretim için bize teklifte bulunan markalar var' 'Eski

Güncel 24.03.2016 14:36:06 0
İthal ayakkabıya vergi, yerliliğe teşvik etti
İSTANBUL (AA) - Ziylan Mağazacılık'ın şirket CEO'su Burak Övünç, 'Türk tüketicisi Türkiye'de üretilen ürünlere kesinlikle daha fazla teveccüh gösteriyor. Üretimimizi hızla Türkiye'ye kaydırıyoruz. Avrupa'dan da Türkiye'de üretim için bize teklifte bulunan markalar var' dedi.

Ziylan Mağazacılık şirket CEO'su Burak Övünç ev sahipliğinde düzenlediği toplantıda, şirketin yurt içi ve yurt dışı pazarına yönelik hedeflerini açıklayarak, Türkiye pazarındaki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

'2023 yılına kadar Türkiye'den çıkacak 10 global markadan biri olmak istiyoruz ve bu çerçevede yatırımlarımızı sürdürüyoruz' diyen Övünç, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 34 büyüdüklerini söyledi.

2015 yılı cirolarını 1,5 milyar lira olarak açıklayan Övünç, 2016 yılı ciro hedeflerini ise 2 milyar lira olarak açıkladı. Mağazalarına yılda 100 milyonun üzerinde müşteri geldiğine, geçen sene mağazalara 47 milyon liralık yatırım yaptıklarına işaret eden Övünç, şunları kaydetti:

'Biz artık ayakkabı aşkıyla yanan bir perakendeciyiz. Grubun şimdiye kadarki en büyük büyümesini 2015 yılında yaptık. Yüzde 34'lük bir büyümemiz var. Aynı zamanda 2015 yılında artık bu perakendeleşme yolculuğunu kökleştirdik. Artık bölgesel liderliğe taşınmak, Avrupa'da daha fazla yer almak istiyoruz. Bölgesel liderlikte FLO'yu kullanıyor olacağız. İran'da ve bölgedeki bir çok pazarda ilk mağazalarımızı açmaya başladık. 1 yıl içinde yurt dışındaki mağaza sayımızı 50'ye çıkarmış olacağız.

Avrupa'da şimdi, İtalya gibi duran bir pazarda 2 senedir yüzde 30 büyüdük ve orada ilk 4 büyük ayakkabıcıdan biri olduk. Lumberjack ile de Avrupa'nın diğer taraflarını fethedeceğiz. İlk hedefimiz İspanya ve Yunanistan'ı içine alan Güney Avrupa bölgesi. Arkasından Fransa ve Almanya gelecek. Ayakkabı sektöründe çok ciddi satın alma ve birleşmeler var. 2016 yılında Avrupa'da yeni bir satın alma yapacağız, yeni yatırım zamanı geldi.'

Yıllık yaklaşık bin kişiyi işe aldıklarını aktaran Övünç, bu kapsamda yapacakları insan kaynakları yetiştirme çalışmaları ile sektöre yılda 2 bin kişilik insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini, bunun bin kişisini kendileri almak üzere bin kişiyi de sektöre kazandırmak istediklerinden bahsetti.

İlk çeyrek rakamlarından da bahseden Övünç, rakamların 2016 yılı hedeflerini desteklediğini, önümüzdeki yıl yüzde 34'lük büyüme ile 2 milyar lira ciro, 40'ı yurt içi 40'ı yurt dışında olmak üzere 80 yeni mağaza ile birlikte bölgesel ve Avrupa'da yapılanmayı amaçladıklarını aktardı.



-'Üretimimizi Türkiye'ye kaydırıyoruz'



Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Övünç, 2015 yılının karlılık konusunda da yol aldıkları bir yıl olduğunu söyledi.

Geçen sene Türkiye'den 16 milyon çift ayakkabı satın alımı yaptıklarını dile getiren Övünç, 'Bir yandan da hızla üretimimizi Türkiye'ye doğru kaydırıyoruz. 2016 yılında 35 milyon çift ayakkabı satmayı planlıyoruz, bunun yaklaşık yüzde 84'ünü Türkiye'den tedarik ediyor olacağız' dedi.

Övünç, en çok ithalatı yapan firmalardan biri olarak bilinmelerinin normal olduğunu dile getirerek, ithal ayakkabı vergileri ile beraber doğal olarak iç piyasadaki üretime ağırlık verdiklerinin altını çizerek, şunları anlattı:

'Eskiden yüzde 60'ını Türkiye'de üretip, yüzde 40'ını ithal ediyorduk.Artık yüzde 85'ini Türkiye'de üretip yüzde 15'ini ithal eder noktaya geldik. İmkanlar el verse yüzde 15'i de ithal etmek istemeyiz. Belli ayakkabı teknolojilerinde henüz Türkiye'de üretim kapasitesi yok. Bu anlamda gerekli alanlara da yatırım yapıyoruz. Yüzde 15 ithalatı biraz da zorunluluktan yapıyoruz.'



-'İngiltere'den bir marka Türkiye'de üretim için teklifte bulundu'



Pazarın tekstil pazarına paralellik gösterdiğinin altını çizen Övünç, kabaca senelik yüzde 6 büyüyen pazarın adet bazında büyümesinin yüzde 1-2, değer bazındaki büyümesinin yüzde 5'ler civarında, toplam yaklaşık 10 milyar lira civarında bir pazardan bahsedilebileceğini söyledi.

Burak Övünç, pazarın büyük kısmının yüzde 60 ile kadın ağırlıklı olduğunu dile getirerek, kadınların sene içinde erkeklere oranla daha fazla ayakkabı aldığını, 3'e 2 gibi bir orandan bahsedilebileceğini kaydetti.

'Türk tüketicisi Türkiye'de üretilen ürünlere kesinlikle daha fazla teveccüh gösteriyor' diyen Övünç, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan da Türkiye'de üretim için kendilerine talepte bulunan markalar olduğunu belirterek, İngiltere'den bir markanın kendilerine Türkiye'de üretim yapmaları konusunda teklifte bulunduğunu anlattı.

Avrupa'daki markalardan Türkiye'de üretime bir ilgi olduğunun altını çizen Övünç, bu gibi markalar için çok satan ayakkabıyı hızla yeniden rafa koyma konusunda Türkiye'nin Çin'den daha avantajlı olduğuna işaret etti.



-'Terörün istediği; hayatın akışını engellemek, buna izin vermemek gerek'



Övünç, sektörün ve kendilerinin yaşanan terör olaylarından etkilenip etkilenmediği yönündeki soru karşısında, cumartesi günü Taksim'de gerçekleşen terör saldırısı sonrasında, pazar akşamına kadar günü, İstiklal'deki mağazadaki ekipleri ile birlikte geçirdiklerinden, bu gibi durumlarda dayanışmanın öneminden bahsetti.

'Artık terör gerçekten coğrafi sınırları aştı, global bir kavram haline geldi' ifadelerini kullanan Övünç, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bugün burada oluyor, yarın Brüksel'de Paris'te oluyor. Ve maalesef oluyor. Dolayısıyla bu konuda global çaba gerek. Bu artık kendi çabanızla ortadan kaldırılamıyor. Terörün aslında yapmaya çalıştığı şey, hayatın normal akışını etkilemek ve buna engel olmak. Bir anlamda başarmak istediği şey, 'Evinizden çıkmayın'. Dolayısıyla ben buna izin vermememiz gerektiğini düşünüyorum.

İnsanlar bir olay yaşandığında doğal olarak endişeleniyor elbette ama öte yandan bir noktadan sonra hayatlarına devam ediyorlar. Doğru yaklaşım da bu. Şu anda 2016 planlarımızı beklentilerimizi revize etmemiz gibi bir şey söz konusu değil. Bu şekilde bakmayı da etik, stratejik ve vizyon olarak da doğru bulmuyoruz.

Cuma 38.4 ° / 25 °
Cumartesi 38.1 ° / 21.5 °
Pazar 37.7 ° / 23.5 °