(İDMİB) Başkanı Şenocak: '2015 yılında 10 olan katılımcı sayısı bu yıl 15 firmaya yükseldi' 'Çin'in 2015 yılı deri ve mamulleri ithalatı 14 milyar dolar seviyesinde' 'Türk ürünleri kalitesiyle, moda anlayışıyla, tasarımıyla
İSTANBUL (AA) - Geleneksel ihracat pazarlarında yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntılar deri İhracatçılarını yeni pazar arayışlarına yöneltti. Rotasını yeni coğrafyalara çeviren deri mamulleri ihracatçıları, Çin pazarında rakiplerinden yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünlerle ayrışacak.
Çin'deki pazar payını artırmak amacıyla bu yıl 3. kez Şanghay'daki CHIC fuarına milli katılım organize ettiklerini belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, 2015 yılında 10 olan katılımcı sayısının bu yıl yüzde 50'lik bir artışla 15 firmaya yükseldiğine işaret etti.
Şenocak, 'Deri ihracatçıları olarak geleneksel ihracat pazarlarımızda yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklar, bizi potansiyelimizin altında paya sahip olduğumuz yeni pazarlara yöneltti.' dedi.
Türk deri mamullerinin Çin pazarında kalitesiyle fark yaratacağına vurgu yapan Şenocak şöyle konuştu:
'Türk ürünleri, kalitesiyle, moda anlayışıyla, tasarımıyla Çin'de çok beğeniliyor. Çin, 1,4 milyarlık nüfusu ve hızla büyüyen orta ve yüksek gelir kesimi ile mutlaka değerlendirilmesi gereken bir pazar. Türkiye'de üretilen deri mamulleri başta olmak üzere, konfeksiyon, kürk giyim, saraciye ve ayakkabı gibi sektörü oluşturan tüm alt sektörlerde yüksek kaliteli ürün talep eden Çin tüketicisinin talebini karşılayacak güçteyiz. Önümüzdeki yıllarda fuara katılan ayakkabı firmalarının sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Türk hazır giyim markalarının da CHIC fuarına önümüzdeki yıllarda katılım sağlamaları için hem Çin'de hem de İstanbul'da görüşmelere başladık. Fuarlara milli katılım organizasyonlarının yanı sıra Çin'in çeşitli şehirlerine ticaret heyetleri de düzenlemeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hong Kong ve Çin'i içine alan, ayakkabı sektörüne özel bir ticaret heyeti düzenledik. 2016 yılı içinde bir başka heyet düzenlemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımız kapsamında Çin'de faaliyet gösteren sektörel dernek ve birlikler ile de görüşmelerimiz devam ediyor.'
- 'Çin'in 2015 deri ve mamulleri ithalatı 14 milyar dolar seviyesinde'
Çin'in gerçekleştirdiği ithalatın Türk deri ihracatçısı için büyük bir potansiyel olduğunu belirten Şenocak, 'Çin'in 2015 yılında dünyadan deri ve deri mamulleri ithalatı 14 milyar dolar seviyesinde. Çin kaynaklı verilere göre Türkiye'den gerçekleşen ithalat yaklaşık 81 milyon dolar. Bu veriler ışığında Çin pazarındaki payımız binde 6 olarak hesaplanıyor. Bu oran potansiyelimizin çok altında. Bütün gayretlerimiz bunun artırılmasına yönelik. Çin'in Ekonomi Bakanlığımız tarafından hedef ülkeler listesinde yer alıyor olması da ihracatçılar olarak bu pazara yönelik yaptığımız çalışmalara önemli katkı sağlamaktadır.' diye konuştu.
Çin pazarında rakiplerinin yerli üreticilerden ziyade yüksek kalitede ürün üretebilen küresel rakipler olduğuna da vurgu yapan Şenocak şöyle konuştu:
'Çin?in deri ve deri mamulleri ithalat verilerini incelendiğinde, ithalatın yarısının toplam 5 ülkeden gerçekleştirildiğini görüyoruz. Biz yüksek kalitemiz ve rakiplerimize göre maliyet avantajımız ile Çin pazarının önemli tedarikçilerinden birisi olabileceğimizi öngörüyoruz.'