Botoksun halk arasında bilindiği gibi yılan zehri olmadığını, aksine bakterilerden elde edilip saflaştırılan bir toksin olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Asuman Sevin, yüz gençleştirme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Asuman Sevin, Rekonstrüktif botoksun halk arasında bilindiği gibi yılan zehri olmadığını, aksine bakterilerden elde edilip saflaştırılan bir toksin olduğunu , botoksun kas dokusuna zarar vermeyeceğini, ayrıca hayvansal kaynaklı olmadığı için alerjik reaksiyon yapmayacağını bildirdi. Doç. Dr. Sevin, 'Botoks, sinirden gelen uyarının kasa ulaşmasını önler böylece yüzde kırışıkları oluşturan mimik kasları kasılamaz ve kırışıklar yüzdeki çizgiler düzleşir' dedi.
Botoksun etkisinin 3-6 ay sürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Sevin, bu sürenin sonunda tüm etkilerinin sıfırlandığını ve yüzün eski haline döndüğünü belirtti.
Doç. Dr. Sevin , 'Yani etkisi tamamen geçicidir. Bu süre sonunda etkinin devam etmesi isteniyorsa botoks tekrar yapılır' diye konuştu.
Yüzdeki kırışıklık ve çizgiler derinse bu durumda botoks ile birlikte dolgu yapılmasının daha iyi sonuç verdiğinin altını çizen Doç. Dr. Sevin, dolgunun etkisinin de 6-12 yıl süreyle devam ettiğini vurguladı.
Dolgu maddeleri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Sevin, 'Botoks ile birlikte kullanılan dolgu maddeleri tek başına yüzdeki derin çizgilerin giderilmesi ya da dudak kalınlaştırma amacıyla kullanılmaktadır.Dolgu maddeleri arasında en zararsız olanı hyaluronik asit yapısında olanıdır ' dedi. Doç. Dr. Sevin, bunların hayvansal kaynaklı olmadığı için allerjik reaksiyon yapmadığını da ekledi.
Doç. Dr. Sevin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Hyaluronik asit insan dokusunda zaten bulunan bir maddedir. Deri tabakaları içine enjekte edildiğinde o bölgede bir dolgu görevi yapar. Botoks ise dolgu maddesi değildir. Kasların kasılmasını önleyerek yüzdeki çizgilerin düzleşmesini sağlar. Dolgu maddeleri geçici bir etki sağlar. Bu etki 6-12 ay sürebilir. Bu süre sonunda tekrar uygulanması gerekir. Daha uzun süre etkili maddeler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. '