MERSİN (AA) - Mersin Büyükşehir Belediyesinde geçmiş dönemde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla ilgili tutuksuz 48 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmaya bazı sanıklar ve sanık avukatları katıldı.
Kimi sanık avukatları, müvekkilleri tarafından daha önce ödenen kefalet ücretlerinin sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarının ilk duruşmada kaldırılması nedeniyle iadesini talep etti.
Sanıklardan Eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın avukatı Ali Mahir Başarır da 4 polis hakkında imzada ve evrakta sahtecilik yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı da sanıkların soruşturmaya konu delillerin paralel devlet yapılanması kapsamında yasa dışı biçimde elde edildiğini öne sürdüğünü hatırlatarak, bunun her benzer soruşturmada suçtan kurtulma vesilesi gibi kullanılmak istenmesinin hukuki gerekçe olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.
Haklarında Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılan, dinleme ve fiziki takiplerde görevli kolluk güçlerinin işlemlerinin geçersizliğine dair henüz bir kararın mevcut olmadığını kaydeden cumhuriyet savcısı, sanıklardan Macit Özcan, Abbas Sayılır, İlker Özcan, Erol Avgören, Tolga Avgören, Metin Akray ve Cengiz Akray hakkında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalabileceği gerekçesiyle sanıklar hakkında yakalanma kararı çıkarılmasına, bu talebin reddi durumunda ise yurt dışı yasağının getirilmesi ve adli kontrol şartının uygulanmasını talep etti.
Mahkeme heyeti ise cumhuriyet savcısının talepleri ile sanık avukatlarının kefalet iade isteğini reddederek, duruşmayı 1 Temmuz'a erteledi.
- 'Mersin'de binlerce insan dinlendi, yatak odaları, büroları dinlendi'
Sanık Macit Özcan'ın avukatı Ali Mahir Başarır, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhuriyet savcısının kendileri için sürpriz bir mütalaada bulunduğunu belirterek, mahkeme heyetinin yerinde bir karar verdiğini ifade etti.
Önceki duruşmada sanıklar hakkındaki tüm adli kontrol hükümlerinin kalktığını anımsatan Başarır, 'İnsanlar geliyor, ifade veriyor ama bir duruşma sonra cumhuriyet savcısı çıkıyor bu sefer yakalanmasını istiyor. Bu insanların adalete olan inancını, güvenini sarsıyor.' dedi.
Başarır, müvekkilinin en kısa sürede beraat edeceğine inandığını belirtti.
Bir gazetecinin 'Mersin'de görülen FETÖ/PDY davasıyla bu dava arasında bağlantı var mı?' şeklindeki sorusu üzerine Başarır, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ/PDY davasında çıkacak kararın kendi mahkemelerini de etkileyeceğini söyledi.
Başarır, şöyle devam etti:
'Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada o insanlar ceza alacak ki almalıdır, bir örgüttür suç örgütüdür, bu insanlar beraat etmelidir ya da o dosya korunacaktır, o örgüt korunacaktır ki bu insanlar ceza alacak. Bu ikisi arasında ciddi bir tercih yapmak zorundadırlar. Biliyorsunuz Başbakan ve Cumhurbaşkanı da o davaya müdahil oldu ve dilekçe verdi. Mersin'de binlerce insan dinlendi, yatak odaları, büroları dinlendi. Özel görüntüleriyle şantajlar yapıldı. Bu sebeple Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın bizim dosyamızı etkileyeceğini düşünüyorum. Mersin Adliyesi bir karar verecek ya paralel ceza alacak ya da bu dosyadaki insanlar cezalandırılmak adına paralel korunacak.'
- Olayın geçmişi
Mersin Büyükşehir Belediyesinin önceki yönetimi döneminde ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 35 zanlıdan aralarında Özcan'ın oğlu ve 2 kardeşinin de bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı.
Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan başvuru sonrasında sanıklardan Özcan'ın oğlu İlker ile kardeşleri Sacit ve Tacit Özcan'ın 500'er bin lira, müteahhit Metin Akray'ın ise 250 bin lira kefaletle, diğer 11 şüphelinin de adli kontrol kapsamında tahliye edilmesine karar verilmişti.
Operasyon kapsamında Macit Özcan hakkında verilen yakalama kararı, avukatının itirazı sonucu kaldırılmış, yurt dışında bulunan Özcan daha sonra Mersin'e dönmüştü. Yapılan ilk duruşmada da tutuksuz yargılanan 48 sanık hakkındaki adli kontrol kararları kaldırılmıştı.