KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de İzmit Körfezi açıklarında ölü bir caretta caretta bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri, Körfez ilçesi açıklarında çalışma yaptıkları sırada, su yüzeyinde 60 santimetre boyunda ölü caretta carettaya rastladı.
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen caretta carettanın ölüm nedeninin belirlenmesi için inceleme yapılacağı öğrenildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de görülebilen 5 tür deniz kaplumbağası olduğunu belirtti.
Bunlardan 'caretta caretta' ve 'chelonia mydas' türlerinin özellikle yuvalamak için Doğu Akdeniz kumsallarını kullandığını vurgulayan Özdilek, kaplumbağaların Ege, Marmara ve hatta Karadeniz'i beslenme ve yazlama gibi amaçlarla kullandıklarına dair kayıtlar bulunduğunu dile getirdi.
Özdilek, geçmiş yıllarda İstanbul, hatta Karadeniz'de bile deniz kaplumbağalarının görüldüğüne işaret ederek şunları kaydetti:
'Bu mevsimde genellikle su sıcaklığının artmasıyla birlikte sığ alanlarda beslendikleri için balıkçılar tarafından görülürler. Bu hayvanlar, denizde yaşamalarına rağmen akciğer solunumu yaparlar, yani nefes almak için su yüzeyine çıkmak zorundadırlar. Şayet dipte balıkçı ağlarına takılıp 20-30 dakikadan fazla su altında kalmak zorunda kalırlarsa öncelikle bayılırlar. Bu durumda hayvanı tekneye almak ve kendine gelmesini beklemek gerekiyor. Kendine gelince de tekrar suya bırakılması gerekiyor ancak balıkçıların bunu anlaması mümkün olamayabiliyor, baygın durumda suya bırakılırsa hayvan boğulur ve ölür.'
İzmit Körfezi'nde ölü bulanan caretta carettanın fotoğraflarını incelediğini aktaran Özdilek, fiziksel bir tahribat görülmeyen hayvanın boğulmuş olabileceğini kaydetti.