Stresinizi Görmezden Gelmeyin

Psikolog Dilber Demir Baydar, stres karşısında sergilenen en büyük hatalı davranışların, ?görmezden gelme?, ?fazla yemek yeme? ve ?sigara ve içkiye başvurma? olduğunu söyledi.

Sağlık 26.03.2016 12:28:52 0
Stresinizi Görmezden Gelmeyin
Psikolog Dilber Demir Baydar, stres karşısında sergilenen en büyük hatalı davranışların, ?görmezden gelme?, ?fazla yemek yeme? ve ?sigara ve içkiye başvurma? olduğunu söyledi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu Tarsus Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, Medical Park Tarsus Hastanesi?nde görev yapan Psikolog Dilber Demir Baydar?la buluştu. ?Stres ve stresle baş etmede etkin yollar? konusunda önerilerde bulunan Psikolog Baydar, stres karşısında sergilenen en büyük hatalı davranışları, ?görmezden gelme?, ?fazla yemek yeme? ve ?sigara ve içkiye başvurma? olduğunu söyledi. Baydar, bu davranışların kendini kandırmaktan başka bir şey olmadığını belirterek, ?Stresi ve strese yol açan nedenleri görmezden gelmek, durumu inkar etmek, başkalarını suçlamak, duyguları bastırmak stresle baş etmede yapılan en büyük yanlışlardır. Bu davranışlar strese çözüm değildir. Sadece kendini aldatarak anlık durumdan kurtulmak için sık başvurulan yollardandır. Sigara, içki ve yemeğe yönelmek de yapılan hatalar arasındadır. Oysa bunlar ilk anda çözüm gibi görünse de yol açtıkları sağlık sorunlarıyla tek başlarına stres kaynağına dönüşürler? dedi.
STRESE HAZIR OLUN
Stresle baş etmede başvurulabilecek etkili yöntemleri de anlatan Psikolog Baydar, öncelikle strese yol açan durum ya da duruma gösterilen tepkinin değiştirilebileceğini söyledi. ?Olumlu düşünme?nin de önemli bir yöntem olduğunu kaydeden Baydar, ?Strese neden olabilecek duruma girmeden önce kendinizi buna hazırlayın. Örneğin sınav öncesi kendinize cesaret verin. Olumlu düşünün, olumsuz düşünceleri kafanızdan atın. Strese yol açan konulara değil, başka konulara yoğunlaşın. Sorununuzu, yakın olduğunuz bir kişiyle paylaşın? diye konuştu.
SORUNLARI BİRİKTİRMEYİN
Psikolog Dilber Demir Baydar, stresten korunma yöntemleri konusunda da bazı önerilerde bulundu. Baydar, bunları şöyle özetledi:
'Spor yapın. İlgi duyduğunuz bir spora yönelin. Sosyal etkinliklere katılın. Yalnız kalmayın. Sağlıklı beslenin. Bol sebze ve meyve yiyin. Fazla tuz ve şeker tüketmeyin. Sabahları mutlaka kahvaltı yapın. Akşam az yiyin. Kahve ve çay yerine, ıhlamur gibi içecekleri tercih edin. Düzenli uyuyun. Yatakta kitap okumayın, telefonla uğraşmayın. Yatağı sadece uyumak için kullanın. Zihinde canlandırma yöntemi uygulayın. Kendinizi çok rahat bir yerdeymiş gibi hayal edin. Saygı duyduğunuz, değer verdiğiniz duygularınız, düşünceleriniz, değerleriniz, inançlarınız olsun. Sorunları biriktirmeyin. Ortaya çıktıklarında çözüm üretin.'

Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °