'Tüketiciler aynı fiyata daha fazla data kullanacak'

Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Akarca: 'Türkiye'de her yıl data birim fiyatlarında ortalama yüzde 2025 civarında bir düşüş oluyor. Böylelikle tüketiciler aynı fiyata daha fazla veri kullanabiliyor. Bu trendin deva

Güncel 27.03.2016 12:42:02 0

BURSA (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Akarca, 'Türkiye'de her yıl data birim fiyatlarında ortalama yüzde 20-25 civarında bir düşüş oluyor. Böylelikle tüketiciler aynı fiyata daha fazla veri kullanabiliyor. Bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.' dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akarca, fiber altyapı yatırımları, 4,5G hazırlıklarında gelinen nokta ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akarca, özelleştirmeden bu yana 23 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bu rakamın telekom sektöründeki toplam yatırımın yaklaşık yüzde 60'ına denk geldiğini söyledi.

Fiber altyapı ile altyapının geliştirilmesi konusunda 10 milyar liralık daha yatırım yapacakları bilgisini veren Akarca, bu yatırımları da sadece belli illerde değil, Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Akarca, Türk Telekom olarak yurt dışında da önemli yatırımları bulunduğuna işaret ederek, 'Yaklaşık 1 ay önce bunun ilk adımını attık. Çin'den başlayıp Avrupa'ya giden çok büyük denizaltı fiber kablo konsorsiyomuna üye olduk. Dolayısıyla ilk defa Çin ile Türkiye arasında denizaltından giden bir fiber kablo olacak.' diye konuştu.

Bu tarz yatırımların önemine dikkati çeken Akarca, şunları kaydetti:

'Türkiye'de bu tür altyapı yatırımları ne kadar çeşitli olursa, ne kadar altyapıda rekabet artarsa o zaman tüketicilere de daha farklı hizmetleri, daha farklı altyapılarda sunma imkanımız olacak. Türk Telekom olarak bu konuda zaten 10 senedir yoğun bir şekilde yatırım yapıyoruz. Bundan sonra da bu yatırımları artırarak devam ettireceğiz. Bu tür yatırımların, sadece ekonominin gelişmesi ve altyapı yatırımlarının artması anlamında değil istihdam anlamında da çok büyük faydası var.'

- 'Kampanyalar artarak devam edecek'

Akarca, fiberleşme ve fiber kablo çekilmesi gibi altyapıların maliyetlerinin büyük bir kısmının yerli üretimden karşılandığını dile getirdi.

Bu nedenle bu alandaki yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayan Akarca, '10 milyar liralık yatırımın yaklaşık 8 milyarı ithal ürün için değil de Türkiye'de üretilen, kendi sistemlerimize yaptığımız yatırım. Dolayısıyla cari açık açısından da önemli olan bu yatırımları her zaman destekliyoruz ve yatırım yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

Akarca, sektördeki rekabetin tüketici maliyetlerine yansımalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi:

'Türkiye'de her yıl data birim fiyatlarında ortalama yüzde 20-25 civarında bir düşüş oluyor. Böylelikle tüketiciler aynı fiyata daha fazla veri kullanabiliyor. Bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Tabii ki artan da bir tüketim var ve bu artan tüketime paralel, biz fiyatların en azından benzer seviyelerde kalması için yoğun bir rekabetin içindeyiz. Zaten tüm operatörler de çeşitli segment ve alanlarda değişik kampanyalar çıkartıyor. Bu kampanyalar artarak devam edecektir.'

- '4,5G'ye geçişte altyapı olarak en ufak bir sıkıntımız yok'

Akarca, 4,5G'nin hayata geçmesiyle iş yapış tarzları ve kişilerin kullanım alışkanlıklarında önemli değişiklikler olacağını ifade etti.

4. sanayi devriminin, teknoloji üzerine kurulu olduğunu hatırlatan Akarca, yeni teknolojilerin, şirketlerin verimliliğini artırdığını, bunun da genelde fiyatlar açısından daha uygun, çeşitli ve farklı açılımlar bulunmasına olanak sağladığını anlattı.

Akarca, verimliliğin şirketlerin global rekabeti açısından da çok önemli olduğuna değinerek, 'Bireyler açısından ise bugün artık İnternet'e erişim herkesin ön planında. Bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran, hızlandıran, dolayısıyla eğitim alanında çok önemli açılımlar getiren bir döneme giriyoruz. Bu, hepimiz adına çok heyecanlı bir dönem.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 4,5G'ye geçişe hazır olup olmadığı sorusuna ise Akarca, şu yanıtı verdi:

'Türkiye'de bu hazırlıklar aslında uzun zamandır devam ediyor. Altyapı olarak zaten en ufak bir sıkıntımız yok. Türkiye geneline baktığımızda Türk Telekom'un yaptığı 213 bin kilometrelik bir fiber ağ var. Dolayısıyla baz istasyonlarının fibere bağlanma konusunda bir sıkıntı yok. Sistemlerin kurulması tarafından da herhangi bir sıkıntı yok. Tüketicilerin SIM kartlarını değiştirmesi gerekecek. Bir de bazı cep telefonları 4,5G ile uyumlu değil, bunlar da zamanla değişecek. 3G'ye geçtiğimizde de böyle olmuştu. Dolayısıyla 3G sürece paralel, bir 4,5G'ye geçiş dönemi bizi bekliyor.'

- 'Operatörlerin, 'Biz daha hızlıyız' tartışmaları sağlıklı'

Akarca, operatörler arasındaki 'Biz daha hızlıyız' tartışmalarına ilişkin de 'Bunlar çok sağlıklı tartışmalar. Türkiye'de yatırımların devam etmesi, artması, çeşitlenmesi çok önemli. Ülkemize, ekonomimize ve 2023 hedeflerimize güvenerek bu yatırımları yapıyor olmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

Yatırıma bağlı bir rekabetin, Türkiye, şirketler, ekonomi, istihdam ve cari açık açısından önemli, diğer tüm sektörler için de tetikleyici olduğunu belirten Akarca, bu nedenle rekabet ortamının her zaman artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Son yaşanan terör olaylarının, yatırımları üzerinde bir etkisi olmadığını da vurgulayan Akarca, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Biz Türkiye'ye ve Türk halkına güveniyoruz. Biz bu topraklardan kazandığımızı, bu topraklara yatırıyoruz. Türk Telekom olarak 175 yıldır Türkiye'de hizmet veriyoruz ve 37,4 milyon müşterimiz var. Biz aynı hızda yatırımlarımıza devam edeceğiz ve bunu da sadece belli alanlarda değil, coğrafi olarak herhangi bir yeri öncelik almadan yapacağız. Bunun da böyle olması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla yatırımlarımıza devam edeceğiz. Terör olayları tabii ki hepimizi çok derinden etkileyen olaylar ama Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz.'


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °