ANKARA (AA) - Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Anayasa Mahkemesinin memuriyet mahalli dışında görevlendirilen kamu görevlilerinin 10 gün olan konaklama sınırını kaldırıldığını anımsatarak, buna rağmen 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa göre kamu görevlilerinin ilk 10 günden sonraki her gün için eksik ödenen konaklama ücretini cebinden tamamlamak zorunda kaldığını belirtti.
Tonbul, yaptığı yazılı açıklamada, kamu görevlilerinden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında 10 gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmının ödendiğini hatırlattı.
Anayasa Mahkemesinin yapılan başvuru üzerine Harcırah Kanunundaki 'her defasında 10 gün ile sınırlı olmak' şeklindeki ibareyi iptal ettiğini ve böylece 10 gün sınırını kaldırıldığına dikkati çeken Tonbul, şunları kaydetti:
'2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununu incelediğimizde, 'yatacak yer temininde ilk 10 gün için yüzde 50 artırımlı ödenmesi, takip eden 80 gün için yüzde 50, müteakip 90 gün için ise gündeliklerin yüzde 40'ı ödenir' şeklinde yasalaştığını gördük.
Kanuna göre, kamu görevlileri memuriyet mahalli dışında görevlendirildiğinde ilk 10 günden sonraki her gün için eksik ödenen konaklama ücretini cebinden tamamlamak zorunda kalıyor. Memur, günümüz şartlarında 50 liraya konaklayacak yer bulunamazken, 15 lira gibi komik bir rakamla konaklamak için yer arayacak. Yüksek Mahkemenin kararına rağmen, kanunun ön hazırlığını yapan Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ile Yüksek Planlama Kurulu, bu kararı görmezden geldi. Biz konunun çözümü için Maliye Bakanlığına gerekli girişimlerde bulunacağız ve takip edeceğiz. Sorun çözüme kavuşturulmadığı takdirde, tüm hukuk yollarını kullanacağız.'