52. Kütüphane Haftası

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman: 'Biz şehirlerimizin en güzel binalarının kütüphane binaları, kültür sanat külliyeleri olmasını istiyoruz. İçinde kitapların, kahvenin, insanların cıvıl cıvıl, çocuk seslerinin olduğu v

Güncel 28.03.2016 13:06:03 0
52. Kütüphane Haftası

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, şehirlerin en güzel binalarının, kütüphane binaları, kültür sanat külliyeleri olmasını istediklerini belirterek, 'İçinde kitapların, kahvenin, insanların cıvıl cıvıl, çocuk seslerinin olduğu ve insanların girip çıktığı yeni bir mekan anlayışıyla yaşayan kütüphane, kültür sanat merkezleri yapmak en büyük hedeflerimiz arasında.' dedi.

Yayman, Milli Kütüphanede, 52. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bu yıl ana temanın 'Küresel Anlayış ve Kütüphaneler' olarak belirlendiğini ifade etti.

Etkinlikler kapsamında ülkelerindeki kütüphanelerde verilen hizmetleri paylaşmak üzere yurt dışından gelenlerin olduğunu aktaran Yayman, kütüphanelerin herkesin duygu dünyasında çok şey ifade ettiğini, en güzel hatıraların kütüphanelerde geçtiğini bildirdi.

Türkiye'de ciddi anlamda kütüphaneler bulunduğuna dikkati çeken Yayman, yeni dönemde kültür ve sanat alanında önemli çalışmalara imza atacaklarını vurguladı.

Yayman, 'Biz şehirlerimizin en güzel binalarının kütüphane binaları, kültür sanat külliyeleri olmasını istiyoruz. İçinde kitapların, kahvenin, insanların cıvıl cıvıl, çocuk seslerinin olduğu ve insanların girip çıktığı yeni bir mekan anlayışıyla yaşayan kütüphane, kültür sanat merkezleri yapmak en büyük hedeflerimiz arasında.' diye konuştu

Bu hedefleri hayata geçirmek için çalıştıklarını belirten Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye'de milli geliri, refahı ne kadar yükseltirsek yükseltelim Türkiye'nin bir Necip Fazılı, Yunus Emresi, Karacaoğlanı, Aşık Veyseli, Sezai Karakoçu, Rasim Özdenöreni yoksa, Türkiye eksik kalacaktır. 'Cumhuriyetimizin temeli kültürdür' sözünde olduğu gibi bizim gerçekten Mustafa Kemal'in ifade ettiği bu sözde olduğu gibi kültür, sanat, edebiyat alanında önümüze çok büyük hedefler koymamız gerekiyor.'

Kütüphaneleri daha canlı hale getirmek gerektiğine vurgu yapan Yayman, kütüphanelerde yaşanan sorunları da çok iyi bildiğini ifade etti.

Yayman, Bakanlığa bağlı 51'i çocuk 6'sı edebiyat müze kütüphanesi olmak üzere toplam bin 130 kütüphane, 31 gezici kütüphane aracı bulunduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Yayman, milletleri millet yapan en önemli değerlerden bir tanesinin dünya kültür mirasına, evrensel mirasa yapılan katkılar olduğuna işaret etti.

- 'Kütüphanelerimizin okuyucu sayısı 631 bin 777'

Ankara Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt da kütüphanelerin önemine değindi. Kütüphane Haftasının amacının kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmak ve kişilerin kütüphanelere ilgisini çekmek olduğunu aktaran Kurt, bir ülkenin içinde bulunduğu eğitim ve kültür seviyesinin o ülkede yazılan ve basılan belgelerden anlaşıldığını belirtti.

Ankara'daki kütüphaneler hakkında bilgi veren Kurt, 'Ankara il Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak il sınırları içerisinde biri çocuk kütüphanesi olmak üzere toplam 42 kütüphane bulunuyor. 31 Aralık 2015 itibarıyla 1 milyon 344 bin 541 eserin yer aldığı kütüphanelerimizin okuyucu sayısı ise 631 bin 777'dir.' ifade etti.

Kütüphanelerin sayısının artması için maddi kaynağın sağlanması gerektiğine dikkati çeken Kurt, üretilen bilginin elektronik ortama aktarılmasında bilgisayar teknolojisinin kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise yaşayan kütüphaneler konseptine önem verdiklerini, kütüphaneleri 'ruhu olan mekanlara dönüştürmek için' çalışacaklarını kaydetti.

Devlet Çok Sesli Korosu'nun konser verdiği etkinlikte, 'Sıradışı Okurlar' isimli belgeselin gösterimi de yapıldı.


Çarşamba 10.7 ° / 3.8 °
Perşembe 10.5 ° / 6.1 °
Cuma 11.7 ° / 4.1 °