Tarih: 28.03.2016 15:56

Arı Yetiştiricileri Bilgilendirildi

Facebook Twitter Linked-in

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı tarafından Görele Öğretmenevi toplantı salonunda ?Arı yetiştiriciliği bilgilendirme? konferansı düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu katıldı. Giresun?un ilçelerinde ve merkezinde özellikle arıcıların bu sene boyunca modern arıcılık tekniklerinin uygulamaları için neler yapmaları gerektiğini anlatan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, ?Buradaki temel konumuz arıyı yaşatmak verimliliği artırmak ve kestane balında üretimin nasıl yapılacağını ve verimliliğin nasıl artırılacağını anlatıp kestane balını garanti altına almaya çalışıyoruz. Böylece bu yöntem yeni bir yöntem. Benim uyguladığım Karadeniz Bölgesi?nde ve diğer bölgelerde çok başarılı olmuş ve gerçekten de üst düzeyde üretim yapılabilen bir yöntem? dedi.
Kestaneden 30 ila 50 kilogram arasında bal alınabileceğini vurgulayan Doğaroğlu, ?Ama tabi koşullarında uygun olması gerekiyor. Bu rekoltenin olabilmesi için onun yanında da üretim tekniği bakımından üreticinin neler yapması hangi uygulamayı ne zamanda yapması ve bütün bu konuları anlatıyoruz. Yöntem örtüşüp iklim koşulları da uygun olduğunda muhteşem bir bal alma imkanlarını sunmaya çalışıyoruz. Arının sağlıklı olabilmesi için Arıcıların neler yapması gerektiği üretimin yüksekliği ve verimliliği bütün bu konuları tartışıyoruz. Bu sene sezon başında üretime hazırlanma zamanı olduğu için arıcıların neler yapacaklarını anlatma bakımından ayrı bir önem taşıyor? diye konuştu.
?Şimdi arıcılar gidip hazırlıklarını yapacaklar Mayıs ayında ben yine geleceğim uygulama yaptırıp fiili olarak sistemin başarılı olmasını sağlamaya çalışacağım? diyen Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, ?Sistem oturduğu zaman bunu dinleyen dinlemeyen herkes bu yöntemi öğrenip burada muazzam bir kestane balı üretme şansına sahip olacak. Kestane balının olmaması durumunda ikinci bir üretim olarak yayla balının hazırlığı da aynı zamanda anlatıyoruz. Ya da kestane balı aldığı halde yayladan da bal almayı garanti altına alacak sistemi ekliyoruz üzerine. Böylece yılı boş geçirmemiş oluyor. Arıcılar her iki yerden bal alma şansı oluyor hem üst düzeyde hem de bir yerden alamasa bir taraftan alması için ortam hazırlıyoruz. Böylece garantili bir olanağı sağlamış oluyoruz ki bu arıcılığın sürdürülebilinir olması devam etmesi bakımından çok büyük öneme sahip. Yoksa arıcı sezon boyu boş geçerse arıcılığın devamı tehlikeye düşürecek duruma gelebilir. Çünkü arıcılık yapılmasa artık düşünün bölgenin gelir kaynaklarını eko sistemi bitkilerin tozlanması gibi bütün konularda aksaklık yaşayacağız? ifadelerini kullandı.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —