Çocukların Dil Gelişimi Sosyal Ve Akademik Beceriyi Etkiliyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü, çocuklarda ortalama 5 yaşında yetişkin normlarına ulaşan dil ve konuşma becerisinin gelişiminin aile tarafından desteklenmesinin, çocuğun sosyal ve akademik bec

Güncel 29.03.2016 15:46:00 0
Çocukların Dil Gelişimi Sosyal Ve Akademik Beceriyi Etkiliyor
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü, çocuklarda ortalama 5 yaşında yetişkin normlarına ulaşan dil ve konuşma becerisinin gelişiminin aile tarafından desteklenmesinin, çocuğun sosyal ve akademik becerilerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
Çocukların dil gelişimi hakkında bilinmeyenleri anlatan Görgülü, anne ve babaların duyabilecekleri en keyifli sözcüklerin çocuklarının ilk sözcükleri olduğunu belirtti. Çocuklar genelde ilk yaş günü civarında ilk adımlarını ve ilk kelimelerini anne babalarına hediye ettiğini anlatan Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü, ?Bu hediyelerin hazırlık aşaması daha anne karnında işitmenin başlamasıyla gerçekleşmektedir. Ortalama 5 yaşında yetişkin normlarına ulaşan dil ve konuşma becerisinin gelişiminin aile tarafından desteklenmesi çocuğun sosyal ve akademik becerilerini olumlu yönde etkileyecektir. Doğumdan 5 yaşa kadar uzanan bu yolda çocuğunuzdan beklenen gelişimlerin farkında olmak ve nasıl destekleyeceğinizi bilmek olası bir dil gecikmesi ve/veya dil bozukluğu durumunda erken müdahale edilebilmesini sağlayacaktır? diye belirtti.
7. AYDAN SONRA HECELEME BAŞLIYOR
Çocukların 1 yaşa kadar olan gelişimlerini ?Bardak dolmadan taşmaz prensibiyle yeterince kaliteli işitsel girdinin ardından yaklaşık 4-6 aylarda konuşma seslerinin üretimini denemeye başlarlar. Kıkırdamalarına ve gülücüklerine eşlik eden ilk sesler 7. ayın ardından yavaş yavaş heceye döner? şeklinde açıklayan Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü; 'Çeşitlenen, uzayan ve tekrarlanan heceler bizim dilimizdeki sözcüklerle uyuştukça çocuk ve aile arasındaki iletişim daha anlamlı bir etkileşim haline gelmektedir' diyerek de dil gelişiminin önemini vurguluyor.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü, ?Çocukların ?bababa?, ?dadada? ya da ?mamama? diye hece tekrarları dilimizdeki anlamlı sözcüklerle eşleştirilse de asında ilk anlamlı sözcük için birkaç ay daha beklemeleri gerekecektir. İlk yaş günü ile birlikte duyacakları ilk sözcükler anne, baba ve diğer yakınların da desteklemesiyle hızla çeşitlenecektir. Çocuk 2 yaşına geldiğinde ortalama 50 sözcük kullanması ve bu sözcüklerin ikili kombinasyonlarını kurabiliyor olması beklenmektedir. Dil gelişimi 3 yaşına geldiğinde yeni kelimeler, ekler ve çok kelimeli cümlelerle zenginleşmektedir? diye belirtti.
EN BÜYÜK DESTEK ANNE VE BABA
Konuşma Terapisti Gülşah Görgülü, her ne kadar dil gelişiminin ömür boyu devam ettiğini bilinse de, çocuğun 5 yaşına geldiğinde yetişkin formunda bir konuşma üretimi izlenmekte olduğunu anlatarak, ?Dil gelişiminin geçtiği bu uzun yolda çocuğa en büyük desteği her alanda olduğu gibi anne, baba ve birincil bakıcılar vermektedir? diyor ve akran etkileşimi bağlamı fırsatı sunan kreşler de bu gelişime önemli katkı sağladığını belirtiyor.
UZMAN DESTEĞİ ŞART
Gülşah Görgülü, ?Tüm gelişim alanlarında olduğu gibi dil gelişiminde de kısa süreli gecikmeler gözlenebilmektedir. Ama özellikle 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük ve 2 kelimelik kısa cümle üretimi ve 3 yaşına geldiğinde eklerin kullanımında gecikme ve/vaya bozukluk olduğunu düşünen anne ve babaların çocuklar için Uzman Dil ve Konuşma Terapisti?nin değerlendirmesine başvurmaları olası bir dil bozukluğunun erken tanılanması ve gerekiyorsa tedavisine başlanmasını sağlayacaktır? şeklinde kaydetti.

Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °