Tarih: 30.03.2016 01:48

Bursa GESİAD Sinerji Toplantısı

Facebook Twitter Linked-in

BURSA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ, 'Türkiye büyük bir eltiler ekonomisidir. Bunu asla unutmayın. Eltileri kurumsallaştırmadan ülkenin önünü açamazsınız. Yani ekonomiyi de hayatı da sanatı da yöneten kadındır' dedi.

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği'nin (GESİAD) bir otelde düzenlediği 'Sinerji Toplantısı'nda, 'Yeni Türkiye Yolunda Değişim ve Gelişimin Formülü' başlığında sunum yapan Kızıldağ, 5 akademisyenle yaklaşık 9 yıldır içinde Türkiye'nin de bulunduğu, toplam nüfusu 1 milyar 680 milyon civarındaki 57 Müslüman ülkede çalışma yaptıklarını, milli gelir, teknoloji, eğitim, sağlık, spor, marka ve katma değer olmak üzere 7 kategori belirlediklerini söyledi.

Yaptıkları çalışmanın sonucunda içinde Türkiye gibi dinamik bir ülkenin bulunduğu 57 ülkenin 80 milyonluk Almanya'nın ürettiği katma değerin yarısını üretmediğini belirlediklerini ifade eden Kızıldağ, 'Onun için GESİAD önemli. Onun için bizim bunu GESİAD'ta konuşmamız önemli. Sadece milli geliri ele aldığımızda Almanya'nın geçen yılki milli geliri 3,1 trilyon dolar. 57 ülkenin toplam milli geliri 4,1 trilyon dolar. 57 ülke içinde Türkiye 821 milyar dolarla 1. sırada. 821 milyar dolar da 2015 yılında Iphone'nin dünya genelindeki satış cirosu.' diye konuştu.

Kızıldağ, 1 dilim baklava için iyi bir oklava, un, yağ, ateş gibi 6 ana ögenin bir arada olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

'İyi bir baklava için 6 madde. Kıvamında iyi bir insan olmak için kaç madde lazım. Kıvamında bir insan olmak için önce hukukuyla anayasasıyla adaletiyle ekonomisiyle özgürlükleriyle iyi bir devlet lazım. Allah kimseyi devletsiz bırakmasın, zor bir iş. Devlet üç şey istiyor, diyor ki yasalarıma uy, vergini öde, dostumu dost, düşmanımı düşman belle. Halk da diyor ki 'Yasalarına uyarım adil olursan. Vergimi öderim, dostunu dost, düşmanını düşman bilirim beni, namusumu, ırzımı korursan.'

Sunumunda yaşanmış hikayelerden örnekler veren Kızıldağ, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 96'sının aile şirketi olduğunu, bunların sadece yüzde 10'unun 40 yılda kurumsallaşabildiğini, geriye kalanların 39 yıl içinde parçalandığını, bölündüğünü ve yok olduğunu anlattı.

'Niye? Çok basit. Adam Bursa'da şirketi kuruyor. Eziyet çekiyor, çalışıyor, çabalıyor bir yerlere getiriyor şirketi. Çocuklar büyüyor ve evleniyor, devreye eltiler giriyor, eltiler birbirlerini yiyor ve şirketler batıyor' diyen Kızıldağ, 'Türkiye büyük bir eltiler ekonomisidir. Bunu asla unutmayın. Eltileri kurumsallaştırmadan ülkenin önünü açamazsınız. Yani, ekonomiyi de hayatı da sanatı da yöneten kadındır. Şirket 16 yaşına gelince unutmayın aile anayasalarınızı yapın, aile şirketlerinizi kurumsallaştırın, ülkenin önünü açmak istiyorsanız eltilerinizi işlerinize karıştırmayın. İşin tanımını doğru yapın.' değerlendirmesinde bulundu.

Kızıldağ, sağlıklı bir ruh halinin 6 önemli kriteri bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

'Bir, insan önce kendisini sevecek. Önce aynada kendisine sonra eşine, çocuğuna 'Merhaba' diyecek. Bu adamın kendisiyle problemi varsa başarılı olması mümkün değil. İki, sağlıklı ruh hali için insan başkalarını sevecek. İnsan nerede doğarsa doğsun, neye inanırsa inansın, teninin rengi ne olursa olsun gözyaşının rengi aynıdır. Kimsenin kimseden üstünlüğü yok. 35 yıldır bir terör belasıyla binlerce canımız gitti. Her gün ocağımıza ateş düşüyor. Trilyonlarca dolar paralar kaybolup gitti. Bütün dünya karışmış durumda. Huzur yoksa ticaret yoktur buna emin olun. Dördüncüsü, insan ait olmayı sevecek. Nereye ait olmayı sevecek; Bursa'ya ise bu kenti, GESİAD'a ise derneğini sevecek. Beşincisi, sağlıklı bir ruh hali için insanın sağlam bir inancı olmalı. İnanç dinen değil ama o inanç onu alacak, zorda kaldığında koruyup kollayacak. Altıncısı, insanın sağlam umutları, o umutlara dair hayalleri, o hayallere dair planları olacak. Hayal yoksa marka yoktur. Hayal yoksa dünya sineması yoktur. Hayal yoksa dünya ekonomisinde ilk 5'e, 7'ye girmek yoktur. Biz hayallerinin üzerine beton dökmüş bir milletiz. Ondan dolayı 57 ülke Almanya'nın yarısı etmiyor.'

Hazreti Ali'nin 'Mazeret insanın ürettiği en büyük yalandır' sözünü örnek veren Kızıldağ, salondaki misafirlere 'mazeret yok' sözünü yüksek sözle tekrar ettirdi.

Kızıldağ, başarılı olmanın formülünün '5K1N' olarak belirlediğinin altını çizerek, 'N; nasıl. Diğer K'lar ise kesintisiz çalışmak, koşullara ayak uydurmak, kurumsal kalitede bütünlük, kurumsal kimlikte bütünlük ve kişisel kalite.' ifadesini kullandı.

Toplantıda 19 yeni üyeye rozet takıldı ve sertifikaları verildi.

GESİAD Başkanı Ramazan Kaya sunumun ardından Kızıldağ'a plaket takdim etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —