Lahey'deki uluslararası mahkeme, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlar nedeniyle yargılanan Seselj hakkındaki kararını yarın verecek
SARAYBOSNA/BELGRAD (AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlar nedeniyle yargılanan Çetnik lider Vojislav Seselj hakkındaki kararını yarın açıklayacak.
Mahkemenin, 2014 yılında sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest bıraktığı Seselj, kararın açıklanacağı karar duruşmasında mahkeme salonunda olmayacak. Seselj, hakkındaki kararı görüntülü bağlantı aracılığıyla Belgrad'dan takip edecek.
İddianamede, Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Seselj'in 1991-1993 yılları arasında, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Vojvodina'da Sırp olmayan halklara yönelik savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği ifade ediliyor.
Savcılık, savaş suçu zanlısı Seselj'in en az 28 yıl hapse mahkum edilmesini talep ederken dava boyunca kendini savunan Seselj ise masum olduğunu ve serbest kalması gerektiğini öne sürdü.
Çetnik lider Seselj, 9 maddelik iddianamede, 'insanlığa karşı suç işlemek' başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, 'savaş kurallarını ihlal etmek' başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamaktan suçlanıyor.
Seselj'in, Sırbistan'ın kuzeyindeki Vojvodina'da, Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar'da ve Bosna Hersek'in Zvornik, Mostar, Nevesinje ve Saraybosna civarında işlenen suçlardan sorumlu olduğu iddia ediliyor. İddianamede ayrıca Seselj'in Sırp gönüllü birliklerin kuruluşunda, finansmanında ve bu birliklere gönüllü bulunmasında da destek olduğu yer alıyor.
- Vojislav Seselj kimdir?
Saraybosna'da 1954 yılından doğan Seselj, Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirip, yüksek lisans ve doktorasını da aynı fakültede tamamladı. 1980'li yılların başlarında Sırp milliyetçilerle yakınlaşan Seselj, 1984 yılında eski Yugoslavya makamlarınca 'rejime karşı eylemde bulunmak' suçunda yaklaşık iki yıl hapse mahkum edildi. 1980'li yılların sonunda önce Belgrad'a, ardından ABD'ye ve diğer ülkelere giden Seselj, buralarda Çetnik hareketi mensuplarıyla iletişim kurdu. Seselj, Özgür Dünya Çetnik Hareketi tarafından 1989 yılında 'Çetnik Voyvoda' ilan edildi. 1990 yılında daha sonra adı 'Sırp Çetnik Hareketi' olacak 'Sırp Halk Kalkınması Hareketi'ni kuran Seselj, Sırp Çetnik Hareketi, Yugoslavya tarafından kapatılınca 1991 yılında halen başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisi'ni kurdu. Seselj, aynı yıl yapılan seçimde milletvekili seçildi.
'Büyük Sırbistan' ideolojisinin önderlerinden Seselj, düzenlediği her mitingde Sırplara birlik ve 'tarihi düşmanlar' olarak adlandırdığı Hırvat, Müslüman ve Arnavutlara karşı savaşma çağrısında bulundu.
Hakkındaki yakalama emrinin ardından 2003 yılında kendi arzusuyla emniyet güçlerine teslim olan Seselj, teslim olduğunun ertesi günü Lahey'e sevk edildi. Çetnik liderin 27 Kasım 2006'da başlayan davasında savcılık, Seselj aleyhine bin 367 delil sundu, 89 tanığın ifadesine başvuruldu.