Tarih: 30.03.2016 15:00

KOBİDER, kuyum harcamalarının 4 taksitle sınırlandırılmasının iptali için dava açtı

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'in 26. maddesinin 7. ve 8. fıkralarında yer alan kuyum harcamalarının 4 taksitle sınırlandırılması uygulamasının iptali için dava açtı.

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDKK) 25 Kasım 2015 tarih ve 29543 sayısı Resmi Gazete'de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'in 26. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkralarının giyim alışverişlerinde kredi kartına 9 taksit, beyaz eşyada 12 taksit uygulayıp, kuyum harcamalarının 4 taksitle sınırlandırılmasını, 'sektörler arasında negatif ayrımcılık' olarak tanımladı.

Söz konusu düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesine aykırı olduğunu savunan Özgenç, şunları söyledi:

'Bu düzenlemede kuyumculuk sektörünün yoğun kaleminin takı ve mücevherat gibi ziynet eşyası olduğu gerçeği gözardı edilmiştir. Çünkü takı ve mücevherat da giyim ya da beyaz eşya gibi eşyadır ve piyasa değerinin içinde yüzde 20-25 civarında işçilik ücreti bulunmaktadır. Bu nedenle kuyum alışverişinin külçe altın ya da Cumhuriyet altını gibi noktalarda düşünmek suretiyle 'nakit' muamelesi gösterilmesi yerinde değildir. Zira kuyumculuk esnafı genellikle düğün, doğum, sünnet ve bu günlerin sene-i devriyelerine tekabül eden günlerde takı ya da hediye için yapılan alışverişlerde iş yapmaktadırlar.'

Özgenç, BDDK'nın kuyum taksit sınırlamasını esnetmesinin yeterli olmadığını belirterek, 'Uygulama, kuyumculuk sektörünün ve kuyumculuk yapan üyelerimizin kredi kartı ile alışveriş yapmayı tercih eden önemli bir müşteri potansiyelinden mahrum kalması anlamına gelmektedir. Sektörler arasında yapılan bu adaletsizliğe son verilmeyince Danıştay'a kararın iptali yönünde bu davayı açmamız gerekti. Bu davanın Telekomünikasyon sektöründe de örnek olması için kuyumcuların uğradığı haksızlığı yargı yoluyla aramak zorunda kaldık. Davada olumlu sonuç alınmazsa, zaten daralma içine giren sektör ciddi boyutta sıkıntıya girebilir. Özellikle perakende alanında faaliyet gösterenlerin yarısı belki daha da fazlası kepenk kapatmak zorunda kalabilir' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —