'Turist sayısında dünya genelinde bir düşüş var'

Turizm sektörü temsilcileri, Türkiye'ye bu yılın şubat ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.32 azalmasına ilişkin, bu azalışın dünya genelinde yaşanan bir süreç olduğuna dikkati çe

Güncel 30.03.2016 16:18:03 0

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Turizm sektörü temsilcileri, Türkiye'ye bu yılın şubat ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.32 azalmasına ilişkin, bu durumun dünya genelinde yaşanan bir süreç olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'ye geçen ay gelen yabancı ziyaretçi sayısı hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dünya Turizm Forumu Başkanı Bulut Bağcı, dünyanın ekonomik sıkıntıların yanı sıra, terör saldırıları gibi olayların yaşandığı bir süreçten geçtiğini belirtti. Bu durumun doğal olarak turizmi etkilediğini dile getiren Bağcı, turist sayılarındaki düşüşün sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, küresel bir durum olduğunu kaydetti.

Özellikle küresel terörün turizm açısından ciddi bir tehdit olduğunun altını çizen Bağcı, bugün terör saldırılarının yaşandığı Avrupa başkentlerine gitmekte bile insanların tereddüt yaşadığını ifade etti. Bağcı, 'Türkiye açısından baktığımızda bu yıl, geçen seneki rakamları koruyabilirsek sektör açısından başarı olur. Geçen yılın üzerine çıkmak hayal olur.' ifadelerini kullandı.

- 'Düşüşe giden bir trend var'

Rusya ile uçak krizinin ardından yaşananların kalıcı olmadığını söyleyen Bağcı, krizin çözülmesiyle gelecek Rus turistlerle Türkiye'nin geçen yılki rakamları yakalayabileceğini belirtti.

Şubat ayı ziyaretçi sayısında yüzde 10,32'lik düşüş yaşandığını anımsatan Bağcı, 'Yüzde 10'luk düşüş söz konusu ama zaten dünya genelinde düşüşe giden bir trend var. Türkiye'ye özgü bir şey değil.' diye konuştu.

Türk turizminde pazar çeşitliliğinin önemine değinen Bağcı, 'Zaten, Antalya'nın tamamen Rusya'ya endekslenmiş olması yanlıştı.' dedi.

Bazı Ortadoğu ülkesinden gelen turist sayısında ise geçen yılın şubat ayına göre artış yaşanmasının temel nedeninin Avrupalıların Müslümanlara yönelik algısı olduğunu belirten Bağcı, 'Bu artış daha da devam edecek. Türkiye'deki saldırıların ardından turist sayısında düşüş oldu ama Körfez ülkelerinden gelişlerde ciddi bir düşüş yaşanmadı. Çünkü gidecekleri başka bir ülke yok. Körfez turistinin hem dört mevsim yaşayabileceği hem denizine gireceği hem yemekleri kültürüne yakın hem de istediği zaman camisine girebileceği başka bir ülke yok.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'En önemli neden terör'

Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk ise yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüşün önemli nedenlerinden birinin, son dönemdeki terör saldırıları olduğunu kaydetti.

Turistlerin seyahat hareketlerinde güvenliğin önemli bir unsur olduğuna dikkati çeken Kırk, 'Saldırılar, doğal olarak turistlerin seyahat algısını etkiliyor. Ancak ziyaretçi sayısındaki düşüş, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde yaşanan bir süreç.' dedi.

Kırk, sektör yatırımlarında bu yıl için bir daralmanın yaşanabileceğini belirtti.

Kırk, Ortadoğu pazarının Karadeniz'e kayması dolayısıyla, turist sayısında herhangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini, ancak İstanbul'un bulunduğu Marmara, Akdeniz ve Ege'de maalesef yüzde 30 düşüşün yaşanabileceğini kaydetti.

- Ortadoğu ülkelerinden gelişlerde artış var

Bakanlık tarafından açıklanan, ülkeye şubat ayındaki giriş, çıkış istatistiklerine göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan geçici veriler doğrultusunda bu yılın şubat ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 10.32'lik bir azalarak, 1 milyon 240 bin 633 oldu.

Gelen turistlerin ise 3 bin 958'i günübirlikçi olarak ziyaretlerini gerçekleştirdi.

Ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu illerin sırasıyla İstanbul, Artvin, Edirne, Antalya ve Ağrı olduğu tespit edildi.

Bu yılın ocak-şubat döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,48 azalış göstererek 2 milyon 410 bin 966 olarak gerçekleşti.

- En çok turist Gürcistan'dan

Şubatta Türkiye'yi en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Gürcistan yüzde 12,27 (152 bin 165) ile birinci, Almanya yüzde 11,15 (138 bin 338) ile ikinci, İran yüzde 10,07 (124 bin 962) ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu yılın ilk iki ayında ise en fazla ziyaretçinin geldiği ülkeler sırayla yüzde 11.02 (265 bin 747) ile Gürcistan, yüzde 10.47 (252 bin 546) ile Almanya ikinci ve yüzde 9.01 (217 bin 222) ile İran oldu.

Geçen yılın ikinci ayında İran'dan 106 bin 916, bu yılın aynı döneminde ise 124 bin 962 ziyaretçi Türkiye'yi ziyaret etti.

- Rusya'dan ilk iki ayda 20 bin 74 turist

Cezayir, Fas, Mısır, Tunus, Bahreyn, Lübnan, Ürdün, İsrail gibi Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısının ise arttığı belirlendi.

Türkiye'nin en önemli pazarlarından olan Almanya'dan ise şubatta 152 bin 911, bu yıl ise aynı dönemde 138 bin 338 turist geldi. Rusya ile yaşanan krizin ardından söz konusu ülkeden şubatta 20 bin 74, geçen yılın aynı döneminde ise 41 bin 444 kişi geldi.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya, Çin, Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinden gelen turist sayısında da aynı döneme göre azalış yaşandı.

Balkan ülkesi Bulgaristan'dan gelen yabancı ziyaretçi sayısında ise artış tespit edildi.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °