Türkiye?de 25 bin 500 eczacı ile eczanelerden hizmet alan 78 milyon Türk ve yaklaşık 3 milyon da mülteciyi yakından ilgilendiren SGK ile TEB arasında devam ede görüşmelerin olumsuz sonuçlanması halinde ülke genelinde eczacılar birlik olup anlaşmayı fesih etme kararı aldı. Konuyla ilgili ülke genelinde olduğu gibi Aydın?da da eczacılar basın açıklaması yaptı. Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karararslan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında anlaşma sağlanamazsa hastaların reçete bedelinin tamamını ödeyerek ilaçlarını almak zorunda kalacağını söyledi. 1990 yıllarda aynı durumun yaşandığını belirten Karaarslan,?Halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişimini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz? dedi.
Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan yaptığı açıklamada SGK ile TEB arasında imzalanan ilaç alım protokolünün, 31 Mart 2016 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, 'Yeni protokolün yapılması için her türlü çaba sarf edilmiş olmasına rağmen taraflar arasında bir uzlaşma bugüne kadar ne yazık ki sağlanamamıştır? dedi.
2013 Eylül ayında yapılan protokol revizyonundan bugüne 3 yıla yakın bir süredir eczacıyı ve eczane işleyişini rahatlatacak hiçbir iyileştirme olmadığını ve eczane ekonomilerinde yaşanan erimeyi rakamlarla ortaya koyduklarını ifade eden Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, 'Ancak gelinen aşamada iyi niyetli çabalarımıza üyelerimizin üç yıldır gösterdikleri sabra rağmen beklentilerimizin çok altında kalan bir tablo ile karşılaştığımızı üzülerek ifade etmek isteriz. Oysa eczanelerin varlığını sürdürebilmesi açısında taleplerimizin kabulü yaşamsal derecededir. Fakat gelinen noktada bizlere sunulan kısmi ve cüzi iyileştirmelerle eczanelerimizi yaşatabilmek mümkün değildir. Eczacının tahammül kapasitesinin çok ötesine geçilmiştir. Yaygın eczane ağını korumak ve halk sağlığına hizmet etmeye devam etmemiz için hep beraber bir adım atmanın zamanı çoktan gelmiştir' ifadelerine yer verdi.
'HAKLI TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEZSE SÖZLEŞME FESHEDİLECEK'
Eczanelerin basit birer ticari işletme, eczacının da tacir olmadığını ifade eden Başkan Ecz. Karaarslan,
'Eczane halka en yakın sağlık bakım merkezi; eczacı da profesyonel bir sağlık meslek mensubu, toplum sağlığı danışmanıdır. Bu doğrultuda sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapı taşı olan eczaneleri koruyacak, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz. 29 Mart 2016 tarihinde yaptığımız Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında tüm eczacı odalarımızın başkanlarıyla birlikte süreci değerlendirdik. Bu toplantı sonucunda tam bir mutabakatla aldığımız kararla; Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı?nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını; haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart?ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz. Altını özenle çizmek isteriz ki; amacımız asla bir kaos çıkarmak değildir. Biz ayakta kalmak için, yaşamak için sadece hakkımız olanı istiyoruz? ifadelerine 1990?lı yıllarda anlaşma sağlanamaması sonucu yaşanan olumsuzlukları hatırlattı.