BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Sındırgı ilçesi ile adı özdeşleşen ve dünya çapında bilinen Yağcıbedir halısının en büyüğü, 3 kadın tarafından 24 metrekare olarak dokundu.
Yağcıbedir Halıcılar Derneğine ait atölyede yaklaşık 3,5 ayda dokunan halı, son işlemlerin ardından tezgahtan indirildi.
Halının tezgahtan indirilmesini izleyen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, dokumacılar Safiye Boztekin, Hatice Çimen ve Duygu Deniz'e teşekkür etti. Tezgahtan çıkarılma aşamasında 'makasın ipleri kesmediğini' ifade eden dokumacı kadınlar, Yavaş'tan birer küçük altın aldıktan sonra halıyı çıkarttı.
En büyük Yağcıbedir halısı, yapımı süren ve 4 ay sonra hizmete alınması planlanan belediye binasında sergilenecek.
Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yağcıbedir halısının yüzlerce yıllık geçmişe sahip olduğunu ve en önemli kültür hazineleri arasında yer aldığını söyledi.
Sındırgı'da 50 yıl önce ilçede hemen hemen her ailenin evinde bir dokuma tezgahı bulunduğunu ancak gelişen teknoloji ve el sanatlarına ilginin iyice azalması nedeniyle bu kültürün izlerinin azaldığını belirten Yavaş, 'Yağcıbedir halısı Sındırgı ile özdeşleşmiş durumda. Son yıllarda ekonominin iyiye gitmesi ve el sanatlarına ilginin artmasıyla bizler bu güzelliği tekrar dokumaya başladık.' dedi.
Yavaş, ilçeye özgü halı dokumacılığında en temel özelliğin aslına sadık kalınması, seneler önce hangi yöntem uygulanıyorsa bunun sürdürülmesi, aynı renk, ip ve desenlerin tercih edilmesi olduğunu vurguladı.
Yağcıbedir halısının genellikle '90 santimetre eninde 1,40 metre boyunda', '1,20 metre eninde 2 metre boyunda' ya da '2 metre eninde 3 metre boyunda' dokunduğunu aktaran Yavaş, şöyle devam etti:
'Bir farklılık olsun, Yağcıbedir halısının en büyük ebadını dokuyalım diye yola çıktık. Daha önce 12 metrekare bir halı dokumuştuk, şimdi de 24 metrekarelik halıyı dokumayı başardık. Özellikle bu halıyı dokuyan Safiye, Hatice ve Duygu hanımlara teşekkür ediyorum. Bize bu cesareti verdiler, 'Biz yapabiliriz, dokuyabiliriz' dediler. Bu 24 metrekarelik halı, temmuz ayında inşası tamamlanacak yeni belediye binamızda sergilenecek. Vatandaşlar bunu 4 ay sonra görebilecek.'
- Lacivert özgürlüğü, kahverengi toprağı, kırmızı da cesareti yansıtıyor
Eskiden evlenecek kızların çeyizlerinde kesinlikle bulunan Yağcıbedir halısı kültürünü canlandırmaya başladıklarını dile getiren Yavaş, normal koşullarda 3 kişi ile ancak bir yılda tamamlanabilecek 24 metrekarelik halının 3,5 ayda dokunduğunu söyledi.
Yapımında 150 kilogram ip kullanılan halının maliyetinin yaklaşık 25 bin lira olduğunu anlatan Yavaş, şunları kaydetti:
'Bu halı, Türk düğüm tekniğiyle yani kendine özgü bir teknikle dokunuyor. Lacivert dediğimiz gök rengi özgürlüğü, içindeki kahverengi 'Topraktan geldik, toprağa gideceğiz' anlamını, kan rengi ise cesareti yansıtır. Halımızdaki desenler, Kültür ve Turizm Bakanlığında bulunan orijinal eserlere bakılarak yapıldı. Yani ipinin hazırlanışından, boyanmasından, desenlerinin tespit edilmesinden, dokumanın kalitesinden birebir Yağcıbedir halısının özelliklerini barındırıyor. 'Altın oran' dediğimiz ölçü kullanıldı. Yani özelliğinden hiçbir şey kaybetmedi.'