Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci 1. Değerlendirme Toplantısı

Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci 1. Değerlendirme Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Avcı: 'Gözlem, uygulama ve hizmet içi eğitim ana başlıklarından oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programımızın faydalı olacağına ve 'insan, insan gölgesinde yetişir' kadim düsturunu hayata geçireceğine yürekte

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Gözlem, uygulama ve hizmet içi eğitim ana başlıklarından oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programımızın faydalı olacağına ve 'insan, insan gölgesinde yetişir' kadim düsturunu hayata geçireceğine yürekten inanıyoruz.' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun katılımıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da 'Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci 1. Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi.

Toplantıda konuşan Bakan Avcı, Başbakan Davutoğlu'nun aday öğretmenlerle buluşmasının, onlara hitap etmesinin, bir başbakanla öğretmenlerin buluşmasından daha çok, 'Hangi işi yaparsa yapsın, hoca sıfatıyla temayüz eden, hocalık mesleğine düşkünlüğünü her fırsatta belli eden, akademi dünyasının nadir münevverlerinden biri ve en önemlisi bir meslek büyüğü ile bir araya gelme' anlamını taşıdığını ifade etti.

Son dönemde, eğitimin bütün alanlarında olduğu gibi, maarifin can damarı öğretmenlik mesleğine özel bir önem verdiklerini belirten Avcı, toplam öğretmen sayısının bugün itibarıyla 921 bin 389?a ulaştığını bildirdi.

Bakan Avcı, şöyle konuştu:

'2003 yılında 543 bin 896 öğretmenimiz bulunmaktaydı. 2003 yılından bugüne kadar 542 bin 120 öğretmen ataması yapıldı. Bu rakam, şu anki öğretmen sayımızın yüzde 58,8?ine tekabül ediyor. Yapılan bu atamalarla birlikte, Türkiye geneli öğretmen doluluk oranı yüzde 93'ü geçti. Diğer yandan, 2003'ten itibaren engelli atamasına özel önem ve öncelik verdik. 2003?ten bugüne kadar 2 bin 705 engelli öğretmen ataması yapıldı. Son 3 yılda, engelli öğretmen adaylarının atanma taleplerinin tamamı yerine getirildi ve talep eden bütün engelli öğretmenlerimizin ataması gerçekleştirilmiştir.

Öğretmenlerimizin maaşları 2002 yılında 470,20 lira iken, 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla 2 bin 509 liraya yükselmiştir. Bu rakamların mesleğe yeni başlayan öğretmenlerimizin maaşları olduğunu belirtelim. 2002 yılında ek ders ücretinin saati net 2,75 lira iken 2016 yılında net 10,48 lira olmuştur. Öğretmenlerimizin hafta sonu görev aldıkları okul kurslarında aldıkları ek ders ücretleri de yüzde 100 artırılmıştır.'

- 'Mesleki gözlem külliyatı oluşturmasını istiyoruz'

Bu yılın şubat ayında ataması yapılan 30 bin yeni öğretmenle, yeni bir uygulamayı daha başlattıklarını anlatan Avcı, buna göre, mesleğe yeni atanan öğretmenlerin, görev yerlerinde gitmeden önce bir yetiştirilme ve mesleğe hazırlanma sürecinden geçtiklerini ifade etti..

Yeni atanan öğretmenlerin, meslekte tecrübeli bir öğretmenin yanında ve onun nezaretinde, öğretmenlik mesleğinin inceliklerini gözlemleme imkanını elde ettiklerini, eğitim-öğretim süreçlerini, eğitim bürokrasisinin işleyişini bizzat yaşayarak ve katılarak öğrendiklerini aktaran Avcı, diğer yandan, meslek hayatlarında kendilerine rehber olacak bilgileri ihtiva eden kitapları okuyarak, aynı nitelikteki filmleri izleyerek, hazır bulunuşluk düzeylerini yükselttiklerini vurguladı.

Ayrıca, Başbakan Davutoğlu'nun özel önem verdiği ve her fırsatta önemine işaret ettiği 'şehirden öğrenme' yöntemine uygun olarak da öğretmenlerin hem yaşadıkları hem de görev yapacakları şehirlerin kültürünü, sanatını ve tarihi mirasını yerinde görerek birikimlerini zenginleştirdiklerini belirten Avcı, 'Bütün bu süreçlerdeki tecrübelerin, aday öğretmenlerimiz ve danışman öğretmenlerimizin sürece ilişkin paylaşımlarının, Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) hazır edilen 'günlük' sayfasında paylaşılmasının da son derece faydalı bir mesleki gözlem külliyatı oluşturmasını ümit ediyoruz.' diye konuştu.

Toplam 774 saat olan Aday Öğretmen Yetiştirme Programının, 1 Mart 2016'den beri devam ettiğini, programın 31 Ağustos 2016'da sona ereceğini ve yeni öğretmenlerin 1 Eylül 2016'dan itibaren yeni görev yerlerinde hazır olacaklarını aktaran Avcı, 'Gözlem, uygulama ve hizmet içi eğitim ana başlıklarından oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programımızın faydalı olacağına ve 'insan, insan gölgesinde yetişir' kadim düsturunu hayata geçireceğine yürekten inanıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Törene katıldığı için Başbakan Davutoğlu'na şükranlarını sunan Bakan Avcı, aday öğretmenlere, Türkiye'nin istikbalini inşa etmede üstlenecekleri görevlerde başarılar diledi, danışman öğretmenlere de üstlendikleri ulvi görev için teşekkür etti.

- 'İyi ki öğretmen olmuşum'

Şubat ayında ataması yapılan 30 bin aday öğretmeni temsilen bir konuşma yapan Aylin Zengin ise sözlerine, 'Biz Anadolu'nun çalıkuşları, öğrencileri bağrımıza basmak için can atıyoruz.' ifadeleriyle başladı.

Şanlı bayrağın dalgalandığı her köşeye bilgi birikimlerini, eğitim aşkını, kadim kültürü, milli manevi değerleri, aday öğretmenlik sürecinde edindikleri tecrübelerle, güçlü bir şekilde taşıyacaklarını bildiren Zengin, geleceğin, yarınların mimarlarını yetiştireceklerini kaydetti.

Zengin, 'Benimle birlikte tüm aday öğretmenler, sadece mesleğimize aday değiliz, bizler milletimizin geleceğini şekillendirmeye, yeni yetişecek nesilleri parlak yarınlara taşımaya da adayız.' dedi.

Aylin Zengin, danışman öğretmeniyle sınıfa girerek öğrencilerle tanışmaya başladığında gönlünden geçen hisleri, 'Ben iyi ki öğretmen olmuşum ve Allah bana bu mesleği iyi ki nasip etmiş.' sözleriyle aktardı.

Toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları ile yetiştirme programına katılan aday öğretmenler de katıldı.