Seselj: 'Lahey'e götürüldüğüm ilk günden itibaren hakkımdaki iddiaların hiçbirini kanıtlayamayacaklarını biliyordum' 'Zaten 2012 yılında mahkemeden 12 milyon avro tazminat talep etmiştim. Son dört yıldır yaşadığım psikolojik acı
BELGRAD (AA) - Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, hakkında beraat kararı verdiği Çetnik lider Vojislav Seselj, 'Lahey'e götürüldüğüm ilk günden itibaren hakkımdaki iddiaların hiçbirini kanıtlayamayacaklarını biliyordum.' dedi.
Kararın açıklanmasının ardından Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Sırp Radikal Partisi Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Seselj, verilen beraat kararının hukuki açıdan tek ihtimal olduğunu belirterek mahkeme bünyesindeki iki hakimin profesyonel bir şekilde davrandığını, siyasi baskıların etkisinde kalmadığını ifade etti.
Seselj, 'Lahey'e götürüldüğüm ilk günden itibaren hakkımdaki iddiaların hiçbirini kanıtlayamayacaklarını biliyordum. Dava boyunca tüm yalancı şahitlikleri ve sahte belgeleri ortaya çıkardım. O günden sonra mahkemenin kararı artık beni ilgilendirmiyordu. İşte ceza almadım ama Sırbistan içinde ve dışındaki Sırp düşmanlarının öfkelenmemesi için belki de biraz ceza almalıydım.' ifadesini kullandı.
Daha önce mahkeme tarafından çeşitli cezalara çarptırılan 'yakın dostları' Sırp General Zdravko Tolimir ve Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in davalarına 'onurlu' hakimlerin bakmadığını ileri süren Seselj, 'Aksi takdirde onlar da beraat ederdi.' diye konuştu.
Seselj, Lahey'deki uluslararası mahkemenin kendisi için 'Sırp karşıtı mahkeme' olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayarak mahkemeden tazminat talep edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Savcılığın karara itiraz edip etmeyeceğini bekleyeceğim. Zaten 2012 yılında mahkemeden 12 milyon avro tazminat talep etmiştim. Son dört yıldır yaşadığım psikolojik acıyı göz önüne alınca şimdi tazminat talebimi 14 milyon avroya çıkarabilirim.' yanıtını verdi.
Lahey'deki mahkemenin 'Batılı güçlerin aracı' olduğunu savunan Seselj, mahkemenin herhangi bir hukuki anlamı bulunmadığını, sadece Batılı güçlerin siyasi amaçlarını uyguladığını ileri sürdü.
- Seselj hakkındaki karar
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi bünyesindeki Hakimler Konseyi, 1991-1993 yılları arasında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik 'insanlığa karşı suç' ve 'savaş suçu' işlediği iddia edilen Seselj'in suçsuz olduğuna hükmetti.
Çetnik lider Seselj, 9 maddelik iddianamede, 'insanlığa karşı suç işlemek' başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, 'savaş kurallarını ihlal etmek' başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamaktan suçlanıyordu.
Hakimler Konseyi, Seselj'in iddianamedeki suçları işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını belirterek Çetnik lider hakkında beraat kararı verdi.