Meclis Başkanı Kahraman'ın grup başkanvekilleriyle toplantısı

Meclis Başkanı Kahraman

CHP Grup Başkanvekili Gök: 'Meclisin daha iyi çalışmasını biz de arzu ediyoruz. Ama hiçbir kanunda uzlaşı arayışı sürdürmeyen iktidar partisinin tutumu, ne yazık ki Mecliste çeşitli tartışmalara neden oluyor'

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclisin daha iyi çalışmasını kendilerinin de arzu ettiğini ancak hiçbir kanunda uzlaşı arayışı sürdürmeyen iktidar partisinin tutumunun, Mecliste çeşitli tartışmalara neden olduğunu savundu.

Gök, dört partinin grup başkanvekillerinin TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında yaptığı toplantıya ilişkin, parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Kahraman'ın, toplantıda, Meclisin daha verimli işleyişi konusundaki temennilerini dile getirdiğine işaret eden Gök, 14 Kasım 2011 tarihinde, bütün partiler tarafından mutabık kalınan, uygulamada da gördükleri konuları tekrar gözden geçirmek kaydıyla, belli periyotlarla toplanmak üzere ayrıldıklarını anlattı.

Gök, siyasi parti gruplarının 14 Kasım 2011'de gerçekleştirdiği toplantıda mutabık kalınan hususları devam ettirdiklerini bildirdi.

CHP'li Gök, Meclis Başkanvekillerinin uygulamalarında birlik sağlanması konusundaki hassasiyetlerini, gündem dışı konuşmaların ardından yerinden söz verilmesi gereken üyelerle ilgili bir tutumun belirlenmesi gerektiğini ilettiklerini bildirdi. Gök, bu uygulamanın grup başkanvekillerine göre değişmemesi gerektiğini söylediklerini belirterek, 'Sayın Meclis Başkanı, bunları yerine getirecekler. Grup önerilerimizi de Meclis başlama saatinden iki saat önce verme kararı aldık.' dedi.

-'İktidar partisi Meclisi kilitliyor'

Gök, içtüzüğün, Meclisin çalışmalarını engellediği, muhalefetin eline koz veren anlayışta olduğunun söylenemeyeceğini belirtti. Gök, muhalefetin, içtüzükten kaynaklı haklarını kullanacağını, halkın yararına gördüğü konularda üzerine düşeni yerine getireceğini vurguladı. Gök, bir çok yasanın, muhalefet partilerinin olumlu desteğiyle hayata geçtiğini dile getirdi.

Gök, iktidar partisinin aslında Meclisi kilitlediğini ileri sürerek, 'İktidar partisinin yanlışları, sürekli karar değiştiren anlayışları, iki yıl önce getirdiği bir yasayı yeniden değiştirme anlayışları, kafa karışıklığı, siyasi konjonktüre göre yasa çıkarma anlayışı Meclisi kilitleyen faktörlerden biridir.' ifadesini kullandı.

Bunu tipik örneğinin TBMM Genel Kurulunda ele alınan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı olduğunu belirten Gök, 21 Haziran 2012' de Mecliste İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nun görüşmelerinde, eleştirilerini, önerilerini sunduklarını söyledi.

Gök, şöyle devam etti:

'Eğer 3 yıl önce muhalefetin önerileri dikkate alınarak hazırlansaydı, halkın yararına başka yasaları görüşebilirdik. 3 yıl önce yaptıkları hatayı şimdi düzeltmeye kalkıyorlar ama bunda da düzeltemeyecekler, bu da hatalı bir tasarı. BM'nin kabul etmesi mümkün değil. Meclisi çalıştırmaz hale getiren iktidar partisinin tutumudur.'

-'Başbakan'ın verdiği sözü tutmasını istedik'

Gök, toplantıda, Meclis Bakanı Kahraman'a 'torba yasa', 'temel yasa' konularındaki görüşlerini de ilettiğini aktardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 'Bundan sonra Meclisin gündemine torba yasa gelmeyecek' demesine rağmen Meclisin, torba yasa, temel yasaları görüştüğünü, bunun kanun tekniğine aykırı olduğunu belirtti. Gök, Davutoğlu'nun verdiği sözü tutmasını istediklerini vurguladı.

Gök, Kahraman'a, iktidar partisi milletvekillerinin, sayısal çoğunluğuna güvenerek, Mecliste şiddet uygulamasına asla geçit vermeyeceklerini ifade ettiklerini belirterek, toplantıda dile getirdiği konuları şöyle anlattı:

'İktidar partisi mensupları, hemen her oturumda mutlaka muhalefeti sindirmek için sözlü, ondan sonra fiili saldırıya geçiyorlar. Bunun engellenmesi gerektiğini, bizim de kendi açımızdan engelleyecek güçte olduğumuzu kendilerini ifade ettik. Muhalefetin sesinin kısılmasına asla izin vermeyeceğiz dedik. Parlamentolar, iktidarın, hükümetin daha çok denetlenebildiği organlardır. Soru önergelerimize cevap verilmiyor, grup önerilerimiz reddediliyor, Meclisin denetim işlevi neredeyse kalmadı. Bunun önlenmesi gerektiğini ifade ettik. Mecliste muhalefetin sesinin mevcut şartların gerisine götürecek hiçbir uygulamanın içinde olmayacağını Meclis Başkanı'na ilettik.

Meclisin daha iyi çalışmasını biz de arzu ediyoruz. Ama bu konuda hiçbir kanunda uzlaşı arayışı sürdürmeyen iktidar partisinin tutumu, ne yazık ki Mecliste çeşitli tartışmalara neden oluyor. Bunların temelinde uzlaşı kültürünün yatmaması geliyor. Biz uzlaşıya açığız. Özellikle AB çerçevesinde gerçekleştirilecek tüm yasalarda, gerçek AB normları olması açısından CHP olarak elimizden gelen desteği vermeye kararlı olduğumuzu, Meclis Başkanı'na tekrar ifade ettik. Bugünkü görüşmede, genel değerlendirmeleri ve bir kaç usulü görüştükten sonra, periyodik olarak Meclis Başkanı'nı belirleyeceği günlerde toplanmak üzere dağıldık. İçtüzükle ilgili herkes temennisini ifade etti.'