Minyatür kalp pili Türkiye'de de uygulanacak

Prof. Dr. Demircan: 'Dünyanın en küçük kalp pilinin avantajları, klasik yöntemde yerleştirirken karşılaşılan akciğer zedelenmesi ve enfeksiyon gibi risklerin olmamasıdır. Üstelik işlem sonrası ve uzun dönemde hastanın pil yerleştiri

Güncel 31.03.2016 16:18:03 0
Minyatür kalp pili Türkiye

İSTANBUL (AA) - Florence Nightingale Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan, 2 gram ağırlığında, kablosuz ve harici bataryasız kullanılan dünyanın en küçük kalp pilinin Türkiye'de de uygulanabileceğini söyledi.

Demircan, hastanede düzenlediği basın toplantısında, normal bir kalbin dakikada yaklaşık 60-100 arasında vurum yaptığını, kalp atımının aşırı yavaşlaması durumunda vücuda yeterli miktarda kan ve oksijen gitmediğini, bu durumda da kalp pillerinin önemli bir işlevi yerine getirerek hayat kurtardığını belirtti.

Kalp pilinde en son teknolojinin iri bir vitamin hapı büyüklüğündeki dünyanın en küçük kalp pili olduğunu ifade eden Demircan, pilin, kasık yoluyla kalbin karıncık bölgesine sabitlendiği, ayrı bir kablo veya başka bir bölgeye yerleştirilen harici bataryasının olmadığını anlattı.

Sabri Demircan, diğer kalp pillerinin ufak bir cerrahi işlemle yerleştirildiğini, genellikle sol köprücük kemiğin alt tarafında, omuza yakın bölgede cep açılarak damara giriş yapıldığını, kullanılan kabloların kalbin iç bölgesindeki bataryaya bağlandığını ve bataryanın da cebe konulduğunu söyledi.

Damarsal yapının uygun olup olmaması, işlem sırasında karşılaşılabilecek akciğerde delinme ve kalpte yaralanma olasılığı, işlemin ardından kabloların oynamaması için hareket kısıtlılığının gerekmesi, kısa ve uzun vadede enfeksiyon olasılığının hastaların ve doktorun kaygı yaşadığı en önemli sorunlardan olduğunu vurgulayan Demircan, şöyle devam etti:

'Yine hastalar sıklıkla, cep telefonu, kumanda, elektronik cihazların kullanımı, güvenlik kontrolünden geçme, seyahat, uçağa binme ile diş ve fizik tedavi gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Pilli hastaların genel yaşadığı sorunlardan en önemlilerinden biri de yeni dönem bazı kalp pili modelleri haricinde MR görüntüleme yapılamamasıdır. Dünyanın en küçük kalp pilinin avantajları ise klasik yöntemde yerleştirirken karşılaşılan akciğer zedelenmesi ve enfeksiyon gibi risklerin olmamasıdır. Üstelik işlem sonrası ve uzun dönemde hastanın pil yerleştirilen taraftaki kol hareketlerinde kısıtlama, pil cebine ait yara izi de olmuyor. Ayrıca minyatür kalp pili MR uyumlu.'

- 700'ün üzerindeki hastada uygulandı

Prof. Dr. Demircan, yeni kalp pilinin özellikle 70 yaşın üzerindeki hastalar için uygun olduğunu belirterek, kalbin tek odasından uyarı gereken, atriyal fibrilasyon adlı ritm bozukluğu ve nabız düşüklüğü olan belli yaş üzerindeki hastalara bu pilin takılabileceğini kaydetti.

Diğer kalp pillerinin kablolarıyla 30 gram, bu küçük pilin ise 2 gram ağırlığında olduğunu vurgulayan Demircan, pilin dünyada 700'ün üzerindeki hastada uygulandığını dile getirdi.

Demircan, eğitim çalışmalarını tamamladıklarını, kendi hastanelerinde de gerekli hastalarda bu pili kullanabileceklerini söyledi.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °