Tarih: 31.03.2016 17:02

Sezaryen Doğumlar Otizmi Tetikliyor

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede, ?Yapılan araştırmalarda sezaryenle doğum ve plesantanın erken kesilmesi ile ilgili çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır. Endikasyonsuz sezaryen ile ilgili araştırmalar otizmi tetiklediği noktasında birçok ülkede metodoloji değişiklikliğini getirmiştir. İngiltere?de endikasyonsuz sezaryen doğum ve göbek bağının hemen kesilmesi uygulamasını değiştirmeye gidiyor.? dedi.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü öncesinde dernekleri tarafından yayımlanan farkındalık bildirgesi hakkında açıklamalarda bulunan Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede, araştırmanın otizmli birey ve ailelerinin durumlarına ilişkin olduğunu belirtti.
Dede, ?Derneğimiz Araştırma Komisyonları çalışmaları sonucunda otizmli birey ve ailelerin durumlarına ilişkin raporlandırma 6 ana başlık altında toplandı. Bunlardan birincisi otizmi tetikleyen en önemli neden olarak tespit edilen sezaryenle doğum ve plesantanın erken kesilmesi. Otizmli bireylerin doğumları ile ilgili yapılan araştırmamızda sezaryenle doğum ve plesantanın erken kesilmesi ile ilgili çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır. Endikasyonsuz sezaryen ile ilgili araştırmalar otizmi tetiklediği noktasında birçok ülkede metodoloji değişiklikliğini getirmiştir. Nitekim 2014?te İngiltere Nice İnstütüsü bu durumdan dolayı Ebeler Birliğinin tavsiyesini dikkate almış endikasyonsuz sezaryen doğum ve göbek bağının hemen kesilmesi uygulamasını 68?de 1 doğum otizm oranında görüldüğü için değiştirmeye gidiyor.? Dedi.
Otizmli birey ve ailelerin maddi ve manevi tükenimlerinin günümüz koşullarıyla hat safhaya ulaştığını kaydeden Dede şunları söyledi: ?Raporun ikinci maddesi ise otizmli bireylerin aileleriyle ilgili. Depresyon, intihar ve cinnet vakaları sıklıkla görülmeye başlamıştır. Bu nedenle ivedilikle eğitim alanlarının oluşturulması; özel alt sınıflar, kaynaştırma sınıfları, meslek ve iş edinmeye yönelik iş uygulama okulları ve merkezleri güç kontrolünü iyi bilen ve otizm konusunda uzman eğitimi almış eğitimcilerin kazandırılması gerekiyor. Bunda beden eğitimi öğretmenlerinden otizm yaşam koçu projesinin uygulanması faydalı olacaktır. Sağlık kurumlarında raporlandırma, tanı ve tedavilerde otizme yönelik uygulama ve ekipmanların kolaylaştırıcıların sağlanması gerekiyor. Otizmli birey ve ailesini maddi manevi güçlendirecek sosyal ve spor merkezleri oluşturmak, bakım ve geçici mola merkezleri oluşturulmalıdır. Yüzde 80 aile parçalanması görülen otizmde boşanma durumda çift velayet sisteminin kazandırılması, aile danışmanı merkezleri kurulmalıdır. Otizmde multidisipliner iş birliği zorunludur. STK ve devlet özel kurumlarının bu hususta hassasiyet ve işbirliğini artırmaya ihtiyaç vardır.?


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —