EDİRNE (AA) - HAKAN ŞAHİN - Hava tahminlerinde başarı oranının, altyapının iyileştirilmesi ve yeni kurulan radarlarla yüzde 90'ın üzerine çıktığı bildirildi.
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle meteorolojik tahminlerdeki başarının da artmaya başladığını söyledi.
Yeteri kadar uzmanın bulunması ve meteorolojik altyapının iyileştirilmesiyle tahminlerde başarı oranının da yükseldiğini belirten Güneş, ''Yeni kurulan radarlarla, tahminlerimiz çok daha iyi hale geldi. Özellikle kısa vadeli tahminlerde gerçekten yüzde 90'ın üzerinde bir tutarlığa ulaşıldı.'' dedi.
Meteorolojinin, iklim değişikliği dolayısıyla meydana gelebilecek, sel, taşkın hadiselerine karşıda önceden bilgilendirmek ve uyarıda bulunmak açısından da önemli yol aldığını vurgulayan Güneş, kısa vadeli erken uyarılarda tahmin oranının çok daha başarılı olduğunu ifade etti.
Özellikle çiftçilikle uğraşan vatandaşların meteorolojik tahminleri ve uyarıları dikkatle takip etmesi gerektiğini aktaran Güneş, ''Çiftçiler için zirai don uyarılarında önemli başarılar elde edildi. Burada vatandaşlarımızdan isteğimiz meteorolojiyi takip etsinler verilen uyarıları dikkate alıp ona göre önlemlerini alsınlar. Zaten büyük çiftçilerimiz meteorolojik uyarıları çok yakından takip ediyor. Böylece ürünlerini büyük zarar görmekten kurtarıyorlar.'' diye konuştu.
- 'Teknolojinin en son imkanları kullanılıyor'
Güneş, Türkiye'nin de Avrupa Uydu Teşkilatına üye olduğunu söyledi. Bu kapsamda 6 uydudan görüntü alındığını belirten Güneş, şöyle konuştu:
''Bunun dışında Türkiye'de 9 bölgeden hava tahmini için balon gönderiliyor. Atmosfer dikey olarak tabaka tabaka inceleniyor. Bu balon da atıldığında 35 kilometre yukarıya çıkıyor, atmosfer tabakları inceleniyor. Bir de yerdeki ölçümlerimiz var. Türkiye'de 18 radarımız var. Bin 450 noktada gözlem yer istasyonumuz mevcut. Yani teknolojinin en son imkanları kullanılıyor. Alınan veriler uzmanlarımız tarafından değerlendiriliyor ve tahminler yapılıyor.''
Meteorolojinin sadece hava tahmini yapmadığını aktaran Güneş, tüm sektörler içinde veri ürettiklerini kaydetti.
Üretilen verilerle uzun vadeli planlamaların yapıldığını dile getiren Güneş, ''Mesela bir havaalanı yapmak için mutlaka geçmişte o bölgenin rüzgarı, sis durumu ve buna bağlı birçok bilgi tespit ediliyor. Kısaca yatırımların başarısı için önemli veri girdileri sağlanıyor'' ifadelerini kullandı.