ANKARA (AA) - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, hakkında inceleme ve soruşturma dosyası bulunan hakim ve savcıların, 'birinci sınıf olma, birinci sınıfa ayrılma' gibi terfi işlemlerinin, haklarındaki inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar durdurulduğunu belirterek şikayetin kim tarafından yapıldığı ve inceleme konusunun ne olduğuyla ilgilenmediklerini söyledi.
Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, 'HSYK'nın terfi ettirmesi gereken hakim ve savcıları İçişleri Bakanlığı'nın şikayeti üzerine terfi ettirmediğinin' iddia edildiğini, konunun Meclis'te de gündeme getirildiğini söyledi.
Hakim ve savcı terfileriyle ilgili bir sorundan bahsedildiğini belirten Yılmaz, 'Bu çok önemli, çünkü hep yanlış yerden tartışılıyor. Biz inceleme ve soruşturma sonucunun beklenmesine karar vererek terfileri erteledik' dedi.
Yılmaz, hakim ve savcıların birinci sınıf olma ve birinci sınıfa ayrılma kriterlerinin HSYK ilke kararı ile belli olduğunu ve bunun eskiden beri uygulandığını söyledi.
Mehmet Yılmaz, bu kapsamda, hakkında inceleme ve soruşturma dosyası bulunan hakim ve savcıların, 'birinci sınıf olma, birinci sınıfa ayrılma' gibi terfi işlemlerinin, haklarındaki inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar durdurulduğunu belirtti.
İddiaya konu bazı hakimler hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan şikayet üzerine inceleme başlatıldığını anlatan Yılmaz, bu nedenle inceleme ve soruşturma sonucunun beklenmesine karar vererek bu kişilerin terfilerini ertelediklerini kaydetti.
Bunun üzerine, 'İçişleri Bakanlığı şikayetçi oldu, bu şikayete dayanarak HSYK terfileri durdurdu, acaba İçişleri Bakanlığı valiler ve hakimlere baskı mı yapıyor' iddiasının ortaya atıldığını kaydeden Yılmaz, terfiler konusunda genel ilkeler koyduklarını, bunu tüm hakim ve savcılar için istisnasız uyguladıklarını vurguladı.
Başkan Yılmaz, şunları kaydetti:
'Birinci sınıf olma, birinci sınıfa ayrılma, geri dönüşü olmayan bir terfi olduğu için eskiden olduğu gibi, 'ilgili hakim hakkında bir inceleme ve soruşturma varsa bunların neticesini bekleyelim' dedik. Çünkü verilecek bir ceza, birinci sınıf olmasını veya ayrılmasını engelleyebilir. Verdiğimiz terfi kararının da geri dönüşü olmayacağı için sıkıntılı bir sonuç ortaya çıkar. Bu nedenle soruşturma sonucunu bekliyoruz. Bunun beklenmesinde özlük haklarından hiçbir kayıp yok. Bu şekilde bekletilen hakim ve savcılar, emsalleri ne zaman birinci sınıfa ayrılmışsa aynı özlük haklarına sahip. Şikayetin kim tarafından yapıldığına ve inceleme konusunun ne olduğuyla hiç ilgilenmedik. Öyle bir ilke kararı aldık.'
Hakkında şikayet bulunan ancak henüz inceleme kararı verilmemiş idari yargı hakimlerinin terfilerini görüştüklerini ifade eden Yılmaz, bu hakimler hakkında da genel ilke kararını uygulayarak, henüz inceleme izni verilmediğinden terfi kararı verdiklerini anlattı.
Hakim ve savcıların terfilerinde soruşturma ve inceleme kararının beklenmesine yönelik ilke kararıyla ilgili nisan ayında toplantı yapacaklarını ve konuyu tartışacaklarını söyleyen Yılmaz, terfi ilkelerinin yeniden belirlenebileceğini kaydetti.
Başkan Yılmaz, idari yargıda 8 ve adli yargıda 92 olmak üzere toplamda 100 hakim ve savcı hakkında inceleme izni bulunduğunu söyledi.