Denetimli serbestlik müdürlükleri ile Ankara'daki 5 üniversite arasında, Kamu Hizmeti Cezası ve Kişisel Gelişim ve Hayata Yeniden Başlama Eğitimleri İşbirliği Protokolü imzalandı Protokol kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri altınd
ANKARA (AA) - Denetimli serbestlik müdürlükleri ile Ankara'daki 5 üniversite arasında, Kamu Hizmeti Cezası ve Kişisel Gelişim ve Hayata Yeniden Başlama Eğitimleri İşbirliği Protokolü imzalandı.
Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumunda düzenlenen törene, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, ODTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nevzat Özgüven, Ankara Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ayhan Elmalı ve Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu katıldı.
Törende konuşan Yıldırım, Ankara denetimli serbestlik müdürlüklerinde denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan hükümlülerin, haklarında verilen kamu hizmeti cezalarını yerine getirmeleri sürecinde, suçtan uzak kalarak topluma uyumlarını kolaylaştırmak, kişisel gelişimlerine katkı sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek üzere üniversitelerle işbirliği yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik, sosyal ve diğer etkenler nedeniyle suç oranlarında ciddi artışlar görüldüğünü belirten Yıldırım, bu nedenle suçun yarattığı etki ve beraberinde getirdiği birtakım sorunlarla mücadelenin, suç ve ceza politikalarının da temelini oluşturduğunu ifade etti.
Yıldırım, 'Suç ve ceza politikasının temel amacı, toplumun tüm kesimlerini suçlardan korumak, suç işleyen bireyi iyileştirmek, işlediği suçtan pişman olmasını sağlayarak bireyin yeniden suç işlemesini önlemek ve üretken bir birey olarak toplum içinde yeniden var olmasına yardımcı olmaktır' diye konuştu.
Kurulduğu 2005'ten bu yana denetimli serbestlik sisteminin, hükümlülerin cezalarının toplum içinde infaz edilmesinde, eğitim ve iyileştirme çalışmaları ile hükümlülerin yeniden topluma kazandırılmalarında çok önemli görev ve sorumluluk üstlendiğini anlatan Yıldırım, Türkiye genelinde şu anda 11 bin 338'i çocuk, 214 bin 501'i yetişkin olmak üzere toplam 225 bin 839, Ankara'da ise yaklaşık 20 bin kişinin takibinin denetimli serbestlik müdürlüklerince yapıldığını bildirdi.
Genel Müdür Yıldırım, suçun önlenmesi, suç tekrarının azaltılması ve toplumun korunması adına, üniversitelerle işbirliğine, özellikle üst düzey bilgi ve beceriye sahip akademik personelin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Yıldırım, bu kapsamda, üniversitelerin desteğiyle denetimli serbestlik altındaki yükümlülere öfke kontrolü, empati, farkındalık, kişiler arası etkili iletişim gibi konularda seminerler verileceğini, hükümlülerin üniversiteler bünyesinde ücret ödenmeksizin çalıştırılacağını kaydetti.
Konuşmanın ardından, Yıldırım ve üniversite rektörleri işbirliği protokolünü imzaladı.