Tarih: 05.04.2016 16:42
KDV Beyannamesinde Yapılan Değişikliğe Tepki
Gelir İdaresi Başkanlığı?nın, KDV beyannamesinde yapılan değişiklik ile ?Belge Bilgileri? bölümünü ekleyerek, fatura, e-fatura, perakende satış fişi, irsaliye faturası gibi belgelerin sayılarının istenmesine Mersin SMMMO?dan tepki geldi. Mersin SMMMO Başkanı Faruk Tokgöz, ne amaçla istendiği belli olmayan bu bilgilerle meslek mensuplarına yeni bir yük bindirildiğini belirtti.
Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, yazılı bir açıklama yaparak, yeni uygulamayı eleştirdi. Tokgöz, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Nisan 2016 tarihinde KDV beyannamesinde yapılan değişiklik ile ?Sonuç Hesapları? bölümüne ?Belge Bilgileri? kısmı ilave edildiğini bildirdi. Eklenen kısma, bir ay içinde düzenlenen ?fatura, e-fatura, e-arşiv fatura, e-bilet, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura, özel fatura, dip koçanlı yolcu taşıma bileti, kıymetli maden satım belgesi, döviz ve maden satım belgesi? sayılarının yazılmasının istendiğini aktaran Tokgöz, ?İstenilen bu bilgiler, gerek Ba-Bs gerekse de geçici vergi beyannamesinde kısmen bildirilmektedir. Diğer taraftan e-uygulamalar ile e-fatura, e-bilet ve e-arşiv fatura idarenin zaten bilgisi dahilindedir. Bu bilgilerin ne için istenildiğine dair en ufak bir bilgi verilmemektedir. Amacını bilmediğimiz bu uygulamanın ne için istenildiğinin meslek örgütü ile paylaşılması gerekirdi. Zira meslek örgütüyle paylaşılmayan her değişiklik, meslek mensuplarımız üzerine yeni bir yük olarak gelmektedir? dedi.
Meslek mensuplarının, vergi bilincinin tabana yayılması, adaletli vergi toplanması ve beyan edilen vergiye esas bilgilerin denetlenebilirliğiyle ilgili olarak üstün bir performans sergilediklerini vurgulayan Tokgöz, ?Meslek mensuplarımızın üzerine yeni bir iş yükü bindirmek, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın öneminin farkına varılmadığının göstergesidir. Uygulayıcıların görüşü alınmadan, üzerinde çok çalışılmadan alınan kararlarla amacı belli olmayan düzenlemeleri getirmek, vergi müessesine duyulan güveni sarsmakla birlikte, istenen bilginin sağlıklılığı açısından travmatik bir durum yaratmaktadır. Teknolojik alt yapının yeterliliği denetlenmeden oluşturulacak bu tür verilerin sağlıklı bir veri kaynağı oluşturacağına dair kaygılarımız da bulunmaktadır' ifadelerini kullandı.
Meslek camialarının her türlü yeniliğe açık olduğunu dile getiren Tokgöz, ancak bu yenilikleri bilgi teknolojilerine tanımlamak ve bu tanımlamayı halihazırdaki hesap planlarına entegre etmek adına düzenleyici otoritelerden gerekli katılımcı yaklaşımı beklediklerinin altını çizdi. Tokgöz, ?Aksi takdirde ne amaçla istenildiği belli olmayan değişiklikler, bir başka değişikliğin habercisi olacak ve istikrarı sağlamaktan uzak güncel uygulamalar olarak kalacaktır. Günü kurtarmak gayesiyle oluşturulan bu düzenlemeler ise hiçbir tarafa fayda getirmeyecektir? diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —