Mesnevi Gürcüceye çevrilecek

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Temizkan'ın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, Mevlana'nın Mesnevi'si 3 yıl içerisinde Gürcüceye çevirilecek

Güncel 5.04.2016 17:36:05 0
Mesnevi Gürcüceye çevrilecek

BATUM (AA) - Hazreti Mevlana'nın 'Mesnevi' adlı eserinin Gürcüceye çevrilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında, Batum'da protokol imzalandı.

Bir otelde düzenlenen imza törenine, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Avtandil Beridze, Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaişvili, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Yakup Acar, Batum Sanat Üniversitesi Rektörü Ermile Meshia, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Erginli ve Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Başkonsolos Temizkan, Mevlana'nın eserinin Gürcüceye çevrilecek olmasıyla güzel ve örnek bir çalışma sergileneceğini söyledi.

İmzalanacak protokolle bunun somut hale geleceğini ifade eden Temizkan, 'Eserin çevirisini Tiflis'ten Prof. Dr. Elizbar Cavelidze gerçekleştirecek. Bir dönem parlamentoda Gürcistan Eğitim Bakanlığı yapmış değerli bir akademisyen. Bu eserin 3 sene içerisinde Gürcüceye çevrilmesini bekliyoruz. Çeviriyi Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı finanse edecek. Son olarak bu projenin ortaya çıkmasında ilham kaynağı olan eşime teşekkür ediyorum. Kendisi de doktora çalışmasını Mevlana'nın Mesnevi'si üzerine yaptı.' diye konuştu.

- 'Gürcü halkının anlayabileceği şekilde tercüme edilecek'

Törende sunum yapan Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Erginli ise Mesnevi'nin Gürcüceye çevrilmesiyle birlikte 42'nci dünya dilinde yayımlanacağını bildirdi.

Mesnevi'nin Farsça'dan Gürcüceye çevrileceğini ve çeşitli açıklamaların ekleneceğini anlatan Prof. Dr. Erginli, şöyle devam etti:

'Mevlana, 1207 yılında Afganistan'da dünya yolculuğuna başladı. Çocuk yaşından itibaren ailesiyle uzun bir yolculuğa çıkmak zorunda kaldı. Bu yolculuk yaklaşık 8 yıl sürdü. Sonuçta Mevlana Anadolu'ya geldi ve Konya kentine yerleşti. Dini ilimleri tahsil ederek daha sonra manevi yolculuğa yöneldi. Biz buna İslam kültüründe 'tasavvuf yolculuğu' diyoruz. Bu yolculuğun eşsiz kitabı olan Mesnevi, Mevlana'nın çok sevdiği dostu olan Şems'i kaybetmesinden sonra kendisine hediye edildi.'

Zafer Erginli, Mesnevi'nin 'manevi bir yolculuk kitabı' olduğuna işaret ederek, 'Yazılması yaklaşık 10 yılı almıştır, ancak 800 yıldan fazladır insanlığa seslenmeye devam ediyor. Mesnevi Farsça kaleme alınmıştır. 25 bin beyitten oluşmaktadır. İnsani hakikatleri anlatan bir kitaptır. Bu kapsamda, Gürcü halkının anlayabilmesi için nesir olarak tercüme edilecek. Tercümeyi yapan hocamız Mevlana üzerine çalışmış.' ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Acar, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Gürcistan Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Elizbar Cavelidze'nin de imzasının bulunduğu protokolü imzaladı.


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °