Erdoğan:(1) 'Avukatlık bürosu adı altında terör örgütünün birimi olarak çalışan sözde avukatların bulunduğunu biliyoruz, bunda hiç şüphemiz yok. Aynı durum gazeteci kimliği, buranın şimdi altını özellikle çiziyorum, akademisye
ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Avukatlık bürosu adı altında terör örgütünün birimi olarak çalışan sözde avukatların bulunduğunu biliyoruz, bunda hiç şüphemiz yok. Aynı durum gazeteci kimliği, buranın şimdi altını özellikle çiziyorum, akademisyen kimliği, doktor, öğretmen kimliği taşıyanlar için de geçerli. Şüphemiz var mı? Bakıyorsunuz son zamanlarda, 'akademisyen, akademisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın'. Ne demek? Suçluysa, eğer buna yargı hükmettiyse, o da tutuklu yargılanacak, diğerinden onun ne farkı var.' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde avukatları kabul etti.
Erdoğan, kabulde yaptığı konuşmasına, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla gerçekleştirilen ziyaret için teşekkür ederek başladı.
'Türkiye'nin her alanda olduğu gibi hukuk alanında da milli ve yerli bir duruş sahibi meslek insanlarına ihtiyacı var' ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sizlere, hukukçu kimliğiniz yanında ülkemizin bütünlüğünün, milletimizin birliğinin güçlendirilmesi çabalarına verdiğiniz destek sebebiyle, ortaya koyduğunuz bu duruş sebebiyle özellikle şükranlarımı sunuyorum.' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ülkemizin içinden geçtiği kritik süreç her türlü ayrışmayı bir kenara bırakarak, bir ve beraber olmamızı, ortak hedeflerimiz doğrultusunda kenetlenmemizi gerektiriyor. Meslek kuruluşlarının önemli bölümü maalesef bu konuda çok iyi bir imtihan vermedi, çok iyi bir imtihan da vermiyor. Bunun için barolar başta olmak üzere, meslek kuruluşlarının seçim yöntemlerinin değiştirilmesine ihtiyaç olduğuna inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
Konuyu zaman zaman değerlendirdiklerini ve konuyla ilgili ciddi bir mutabakatın da bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Barolarda ve diğer meslek kuruluşlarında tüm farklı görüşlerin, düşüncelerin ifade edilebilmesine, farklı seslerin kendilerini duyurabilmelerine imkan sağlayacak çoğulcu bir yapıyı tesis etmeliyiz. Meslek kuruluşlarının belirli menfaat grupları ile belirli ideolojilere mensup kesimlerin tasallutundan kurtarılması en az bu mesleklerin kendileri kadar önemlidir. Çok sesliliğe imkan veren bir yapıya kavuşturulmaları halinde meslek kuruluşlarının hem itibarlarının artacağı hem de temsil güçlerinin yükseleceği açıktır. Hükümetin ve Meclis'in de üzerine düşenleri süratle yerine getirmesiyle, bu meselenin içinde bulunduğumuz yıl bitmeden çözüme kavuşturulması mümkündür. Bu doğrultuda atacağınız tüm adımlarda yanınızda olduğumu özellikle belirtmek isterim. Avukat arkadaşlarımızın hem hukukçu kimlikleri hem de mücadeleci karakterleriyle bu meseleyi önlerine katıp sonuçlandıracaklarından hiç şüphe duymuyorum.'
'Bizim inancımızda, tarihimizde ve kültürümüzde adalet kavramının dolayısıyla hukukun çok önemli yeri var' ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:
'Hukuk sisteminin en önemli unsurlarından biri olan avukatlık müessesesi ne kadar güçlü, ne kadar itibarlı, ne kadar ilkeli olursa adaletin tecellisine o kadar katkıda bulunacaktır. Bunun için en önemli görev avukatlarımıza düşüyor. Kimse size itibar vermez, güç vermez, bunu eğitiminizle, mesleki kabiliyetlerinizle, dayanışmanızla, duruşunuzla sağlayacak olan sizsiniz.'
Her meslek grubunda olduğu gibi avukatlar arasında da bu sıfatı istismar ederek, başka emeller peşinde koşanların bulunduğunu ve bundan sonra da olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
'Ülkemizde adliyede görevini yapan bir savcımızı şehit eden teröristlere, bakınız hukuki yardım sağlayan, savunan demiyorum, sahip çıkan, onlar için eylem yapan güya avukatlara şahit olduk. Avukatlık bürosu adı altında terör örgütünün birimi olarak çalışan sözde avukatların bulunduğunu biliyoruz, bunda hiç şüphemiz yok. Aynı durum gazeteci kimliği, buranın şimdi altını özellikle çiziyorum, akademisyen kimliği, doktor, öğretmen kimliği taşıyanlar için de geçerli. Şüphemiz var mı? Bakıyorsunuz son zamanlarda, 'akademisyen, akademisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın'. Ne demek? Suçluysa, eğer buna yargı hükmettiyse, o da tutuklu yargılanacak, diğerinden onun ne farkı var. Bunların kararlılığı yargıda adaletin bir tecellisinin de gereğidir ama avukatlar hukukun üstünlüğünü sağlama, adaletin tecellisine yardımcı olma misyonları dolayısıyla bu fotoğrafın içine hiç yakışmıyorlar.'
(Sürecek)