Tunus'ta Panama belgelerinin sızdırılması

Tunus

Tunus Adalet Bakanlığı Panama belgelerine ilişkin takip başlattı

TUNUS (AA) - Tunus Adalet Bakanlığı'nın Panama belgelerine ilişkin konunun takip edilmesi ve inceleme başlatılması talimatı verdiği bildirildi.

Tunus Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada 'Adalet Bakanı Ömer Mansur, Tunus Temyiz Mahkemesi Savcısı'na 'Panama Belgeleri' olarak bilinen konunun dikkatlice takip edilmesi ve yargıda gerekli incelemelere başlanması talimatı vermiştir' ifadeleri yer aldı.

Tunus'ta Panama belgelerinin ülkedeki uzantılarını yayınlayacağını açıklayan 'inkyfada' adlı internet sitesi dün adı yolsuzluğa karışanların isimlerinin açıklanacağını duyurdu.

Ardından İnkyfada sitesinde Tunus Projesi Hareketi (TPH) kurucusu ve Nida Tunus Partisi (NTP) eski Genel Sekreteri Muhsin Merzuk'un adının Panama belgelerinde geçtiği ve devrim sonrasında Tunus Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden hukuki olmayan finansal işlem yaptığı iddia edildi.

Öte yandan Merzuk'un avukatı Haşimi Mahcub yaptığı açıklamada Merzuk hakkındaki iddiaların yalan olduğunu ve varsa belgelerin ortaya konması gerektiğini söyledi.

Dün gece Merzuk'un adının açıklanmasının ardından inkyfada sitesinin siber saldırıya uğradığı bundan dolayı belge ve isimlerin duyurulmasına ara verildiği belirtildi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca?nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış, bunları 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

'Panama belgeleri' olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurtdışında kurulan ve 'vergi cenneti' olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki 'off-shore şirketlere? dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde, aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirketten ünlünün de ismi geçiyor.