Panama belgelerinde Almanya'nın parmak izi

Panama belgeleri dünyayı sarsmaya devam ediyor. ICIJ Başkanı Gerard Ryle belgelerin Alman istihbarat servisi tarafından satın alınıp servis edildiğini açıkladı.

Dünya 6.04.2016 11:43:09 0
Panama belgelerinde Almanya

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), ?Panama belgeleri? (Panama Papers) projesiyle 11,5 milyon gizli belge açıklayarak bir anda dünya gündemini değiştirdi. Panama'da bulunan offshore hukuk ve danışmanlık şirketi Mossack Fonseca'nın 40 yıllık arşivinden ele geçirilen belgelerin ortaya çıkış biçimi, amacı ve özel bir gündem ve zamanlamayla özel bir hedefe mi yönelik 'sızdırıldığı' tartışmalarına neden oldu.
ICIJ Başkanı Gerard Ryle, CNN International'da Christiane Amanpour'a verdiği mülakatta, Panama belgelerinin Alman hükümeti tarafından satın alındığını açıkladı. Ryle, belgelerin nereden satın alındığının bilgisini vermedi.
Bu açıklama belgelerin Alman istihbaratının eliyle sızdırıldığı kuşkusu doğurdu. Ryle Amanpour'a, Alman hükümetinin belgeleri ABD ve İngiltere hükümetleriyle paylaştığını da söyledi.
'KURYE'Yİ AÇIKLADI
Amanpour da Twitter hesabından Ryle ile yaptığı söyleyişinin videosunu paylaştı ve ?Ryle Gerard'ın anlattığına göre Panama Sızıntıları'ndaki bilgiler Alman hükümeti tarafından satın alınmış daha sonra da Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler hükümetleriyle paylaşılmış? ifadelerini yazdı.
Ryle, CNN'e belgeleri getiren kişinin bilinmediğini ve haber kaynağının kendisini tehlikede hissettiğini söyledi. Ryle, demeç verdiği Anadolu Ajansı muhabirine ise, ?Bu bilgiler bize Münih merkezli 'Süddeutsche Zeitung' gazetesinin muhabiri Bastian Obermayer aracılığı ile ulaştı? diyerek 'kurye'yi ifşa etti.
180 MEDYA KURULUŞU BELGELERİ İNCELİYOR
Sızıntının devamının geleceğini belirten Ryle, 'Daha fazla haber yapacağız. Yaklaşık 180 medya organizasyonu ile çalışıyoruz. Gazetecilerimiz şu anda dokümanları inceliyor.? diye konuştu. Ryle, geçen yıl İngiltere'nin en büyük bankası HSBC'nin ?varlıklı müşterilerinin İsviçre'deki hesapları üzerinden vergi kaçırmalarına yardımcı olduğu? iddialarını ?Swissleaks? adı altında gündeme getiren araştırmayı yönetmişti. Ryle, 26 yıl boyunca The Sydney Morning Herald, The Age gibi çok sayıda Avustralya ve İrlanda gazetesinde araştırmacı gazetecilik haberlerine imza attı.
BANKALARIN BİNLERCE PARAVAN ŞİRKETİ VAR
Süddeutsche Zeitung gazetesi, aralarında Deutsche Bank'ın da bulunduğu 28 Alman bankasının Mossack Fonseca'nın hizmetlerinden faydalandığını ve bin 200'den fazla paravan şirket kurduğunu yazdı. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise ?vergi cennetleri? olarak adlandırılan ülkelere baskının daha fazla artması gerektiğini söyledi. Fransa'da ise Le Monde gazetesi, Fransız Societe Generale'in, Panama'da bulunan hukuk şirketi Mossack Fonseca aracığıyla en fazla off-shore şirketi kuran beş banka arasında yer aldığını yazdı. Le Monde, Panama belgelerine göre Fransız bankası Societe Generale'in 979 off-shore şirketi kurduğunu iddia etti.
Gizli odada bir yıl
Panama belgeleri, tarihin en büyük bilgi sızıntısı olmakla birlikte, Süddeutsche Zeitung gazetesi için de tarihinin en büyük araştırmacı projesi. Belgelerin yayımlanmasından önce geçen zaman bir macerayı andırıyor. Süddeutsche Zeitung editörleri ve meslektaşları bir yıl boyunca katı gizlilik şartları altında çalışmak zorunda kaldılar. Gazetenin araştırmacı ekibinden Frederik Obermaier 'Gazeteciler için işleri hakkında konuşamamak çok zor' diyor. Gazetenin yazı işleri, hacker saldırılarından korunmak için internet bağlantısı olmayan bilgisayarlar kullandı. Sunucu ve bilgisayarlar sadece araştırmacı ekibin girebileceği kilitli bir odadaydı.
TEMİZLİKÇİ BİLE GİRMEDİ
Obermaier'in verdiği bilgiye göre, 'Bu odaya yazı işlerinden ekipte olmayan kimse giremiyordu, hatta temizlikçilerin bile girmesi yasaktı, o yüzden odada ancak araştırmaya başlanmasından bir yıl sonra, belgeler yayımlanınca temizlik yapıldı.' İşbirliği yapılan başka gazeteciler ile iletişim ise, Washington ve Londra gibi kentlerde ufak gruplarla yapılan buluşmalar sayesinde sağlanmış. Bunun için yazışmalar özel olarak oluşturulan gizli bir internet forumu üzerinden yapılmış. Belgelerin değerlendirmesinde Washington'daki Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile işbirliğine gitmeye karar verilmiş. Projede 80 ülkeden 400'e yakın gazeteci görev almış. Araştırmacı Obermaier, ?Bu verilerin hepsini tek başımıza inceleyemezdik. Aksi takdirde daha 20 yıl uğraşırdık. O yüzden ülkelere göre bir dağılım yaptık? diyor.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °