Tarih: 06.04.2016 12:06

'Kumsalda veya eski bir fabrikada düğün hayal değil'

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Ümit Yaşar Demir, düğün formatlarının her geçen gün değiştiğini belirterek, 'Son zamanlarda kumsal düğünleri revaçta. Bence çok yakın zamanda tematik düğünler de hayatımıza girmeye başlayacak. Belki insanlarımız gelecekte tren, gemi veya eski bir fabrikayı kiralayarak düğünler yapacak.' dedi.

Demir, baharla beraber hareketlenen düğün sezonu ve yeni trendler hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Esnaf odasının 2002'de kurulduğunu ve o dönemde düğün sektöründen bahsedilemeyeceğini dile getiren Demir, bugün itibarıyla Türkiye'de bir evlilik sektörü oluştuğunu söyledi.

Demir, bu gelişimde işletmecilerin ciddi katkısı olduğunu anlatarak, düğün pazarını büyüttüklerini kaydetti.

Bu sayede salonlarının sayısı ve sunulan hizmetlerin kalitesinin arttığına vurgu yapan Demir, 'Bu büyümeden tatlı bir rekabet oluştu. Tüketicilerin talepleri hatta hayaller bile gerçekleşir duruma geldi. Bu manada pazarın bu noktaya gelmesinden mutluluk duyuyoruz. 2002'de düğün salonu sayısı 300'ler civarındaydı. Bugün itibarıyla İstanbul genelinde bin 500'e yakın düğün salonu bulunuyor.' diye konuştu.

- Eski fabrikada düğün

Demir, değişen gündelik hayat ve yaşam tarzlarının düğün trendlerine de yansıdığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

'Son zamanlarda kumsal düğünleri revaçta. Bence çok yakın zamanda tematik düğünler de hayatımıza girmeye başlayacak. Belki insanlarımız gelecekte tren, gemi veya eski bir fabrikayı kiralayarak düğünler yapacak. Gençlerimizin hayata farklı bakması nedeniyle talepler daha farklılaşacak, bunu öngörmek çok zor değil. Pazar oyuncuları olarak bu tür taleplere hazırız. İstanbul'da 2015'te yaklaşık 103 bin resmi nikah işlemi yapıldı. Buradan 100 bine yakın düğün töreni yapıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca kına, söz ve evlenme töreni gibi 4 tören türünü de düşünürsek 400 binlere çıkabilecek bir potansiyelden bahsediyoruz. İstanbul'da 100-400 bin arası etkinliğin yapılma olasılığını değerlendirmek gerekir.'

Düğün salonu hizmeti veren işletmeciler arasındaki rekabetin tüketicinin faydasına olduğunu aktaran Demir, yakın zamanda 100 dolar menü fiyatı belirleyen otellerin artık 25-35 dolar bandında düğün yapılabildiğini söyledi. Demir, otellerin fiyatlarındaki düşüşün düğün salonu işletmecilerinin başarısı olduğunu dile getirerek, tüketicilerinin güvenini kazandıklarını kaydetti.

Düğün sektörünün her mevsim yapılan bir iş haline geldiğine dikkati çeken Demir, mekanlarda müşterilerinin her türlü taleplerini karşılayacak teknik alt yapının sağlandığının altını çizdi.

- Salon tutana evlilik öncesi eğitim

Demir, düğün salonu işletmecilerinin sundukları hizmetleri çeşitlendirdiğini belirterek, 'Evlilik öncesi eğitim seminerleri bile veriyoruz. Evlilik kredilerinin alınması konusunda yardımcı oluyoruz. Devletin çeyiz paketi desteğini anlatıyoruz. Diş hastaneleri, beyaz eşya ve mücevher firmalarıyla iş birlikleri yapıyoruz.' dedi.

Sektörün 2015 7 Haziran-1 Kasım arasında durgunluk yaşadığını ve bunun etkilerinin bu yıla yansıdığını aktaran Demir, bun yılın sonbahar dönemi için çok fazla rezervasyon aldıklarını kaydetti.

Demir, sektörün İstanbul'da geçen yıla göre yüzde 10 gibi büyüme gösterdiğini aktararak, bu büyümeyi hizmet kalitesiyle daha yukarı taşımayı amaçladıklarını söyledi.

Düğün salonu konusunda arayış içinde olan tüketicilere tavsiyelerde bulunan Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

'Kır düğünleri revaçta. Kapalı alanı olmayan açık mekanları tercih etmesinler. Bunu lütfen sorsunlar. Odamızın uygulamaları gereği kır düğünlerinde 3'te bir oranında kapalı mekan gösterme durumunu zorunlu tutuyoruz. Hava muhalefetinden dolayı töreni erteleyemezsiniz. Mekanların gerekli belgelerini muhakkak sormalılar. İstanbul'da 2 bin lira ile 50 bin lira arasında düğün töreni yapabileceğiniz salonlara sahibiz. Fiyat aralığı her bütçeye hitap eder durumda. Pasta limonata dönemi bitti, artık çok güzel menüler sunuluyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —