19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı Zirveye mesaj yollayan Papa Francis: 'Yoksullukla mücadele, dışlananların iadei itibarı ve aynı zamanda tabiatı korumaya dair bir çözüm için oluş

İSTANBUL (AA) - Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı.

Dünyanın dört bir yanından cumhurbaşkanlarını, meclis başkanlarını, bakanları, uluslararası kuruluşların temsilcilerini ve dini önderleri İstanbul'da buluşturan 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, dünyayı tehdit eden terör, mülteci dramı ve küresel ekonomilerin önündeki belirsizlikler masaya yatırılacak.

Zirvenin açılış seremonisinde Türkiye Süryaniler Katolik Patrik Vekili Mgr Yusuf Sağ, Papa Francis'in mesajını okudu.

Papa, mesajında şunları dile getirdi:

'Birisi çevresel, diğeri sosyal olmak üzere 2 ayrı kriz ile değil; aksine sosyal ve çevresel boyutları olan tek ve karmaşık bir kriz ile karşı karşıya bulunmaktayız. Yoksullukla mücadele, dışlananların iade-i itibarı ve aynı zamanda tabiatı korumaya dair bir çözüm için oluşturulacak stratejiler entegre bir yaklaşım gerektirmektedir. Ekoloji ve ekonomi, sürdürülebilir bir ekonomi için çok önemli konular haline gelmeye başlamıştır. Ancak yaşayan organizmalar ile geliştikleri çevre arasında derin karşılıklı bağlantı ve ilişkileri sebebiyle bu hususların bütünleyici bir çerçeve içerisinde insani ve sosyal boyutlarının beraber ele alınması ve bu şekilde üstesinden gelinmesi zaruridir.'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de bir mesaj yolladığı zirvede, Aliyev'in mesajı Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nazım İbrahimov tarafından iletildi.

Azerbaycan'ın aldığı yükümlülükleri sorumlulukla yerine getirerek ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanması işine büyük katkı verdiğine işaret eden Aliyev, mesajında şunları kaydetti:

'Ülkemiz, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Şahdeniz 2, Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) gibi uluslararası projelerin gerçekleştirilmesi, tarihi İpek Yolunun onarılması konusunda çabalarını önemli ölçüde artırmıştır. Asya ile Avrupa'yı birleştiren Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun inşasında artık en son aşamaya gelinmesi takdir edilmeli.

Ermenistan'ın gayrı barışçıl tutumu sonucunda şimdiye kadar çözüme ulaşmamış Yukarı Karabağ sorunu, bölge devletleri ve halkları arasında işbirliğinin genişlemesine en büyük engel olarak kalmaktadır. Yurt dışı destekçilerinin yardımına güvenen Ermenistan, işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından çekilmek istememekte; statükosunu uzatmaya, sorunun barışçıl yolla çözülmesinden çeşitli bahanelerle uzaklaşmaya çalışmaktadır. Kuşkusuz bölgede gelişimin ve istikrarın güvenli biçimde sağlanması, yalnız bu türden sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde adaletli çözümünden sonra mümkün olabilir.'

Yarın da devam edecek zirvede, 40 ülkeden temsilcilerin yanı sıra Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da birer konuşma yapması bekleniyor.

Bu arada yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı zirvede bomba araması yapılırken, 3 ambulansın tedbir amaçlı 24 saat boyunca bekletileceği bildirildi.