Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektik-Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Sağlam, günlük hayatta kullanılan elektronik cihazların orijinal olmayan adaptör ve şarj aletlerinin ölüme davetiye çıkardığın?
Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektik-Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Sağlam, günlük hayatta kullanılan elektronik cihazların orijinal olmayan adaptör ve şarj aletlerinin ölüme davetiye çıkardığını söyledi.
Son zamanlarda Türkiye genelinde elektronik ürünlerin adaptör ve pillerinden kaynaklı patlama, yangın ve zehirlenme olaylarının arttığına dikkat çeken Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektik-Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Sağlam, 'Şarj aleti, adaptör, bataryalarda genelde imitasyon ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir. Eğer kullandığınız takdirde ölüme davetiye çıkartmış olursunuz. Onun için mutlaka ve mutlaka orijinal ürün kullanmaya dikkat etmeliyiz. Bu ürünlerin nerede yapıldığı belli olmadığı için sağlığımız açısından kullanmamalıyız' dedi.
En son Bartın?ın Amasra ilçesinde yaşanan ve 4 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği adaptör faciasının sebebi hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Adnan Sağlam, 'Amasra?da adaptör yüzünden çıkan duman ve yangın sebebi, bilgisayarda kullanılan malzemenin orijinal olmamasından kaynaklanmış olabilir. Malzeme alırken ilk dikkat edeceğimiz orijinal olması gerekir. Orijinal ürün kullanılmazsa yangın meydana gelebilir. Burada yangının çıkma sebebi adaptördeki aşırı ısınmadan kaynaklanan bir olaydır. Akımdan dolayı ısınma meydana gelecektir. Kablonun yanmasından dolayı içinde kullanılan plastik malzemenin tutuşup zehirlenmeye sebep olduğunu biliyoruz' ifadelerini kaydetti.
Adaptörlerin aşırı ısınması hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Sağlam, 'Elektrik telleri dirençtir. Bu dirençler akım taşıdığı için ısınma daha fazla olmaktadır. Bu ısınma sırasında evlerde sigortaların uygun olması gerekir. Binalarda sigorta atmadığı takdirde, elektrik kesilmediği için yangın çıkmasının en büyük sebeplerinden biridir' dedi.
Laptop ve cep telefonunun şarja takıldıktan sonra uyumanın çok tehlikeli olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sağlam, 'Laptop ve cep telefonları şarja takıldığı zaman yanında olmalıyız. Küçük çocuklar varsa, kontrollü bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Gece uyumadan önce cihazların şarja takılması ölüme davetiye çıkarmaktır. Elektrik, insan yapısı olduğundan tehlike saçabilir. Şarj işlemi bittikten sonra mutlaka fiş prizden çekilmesi gerekmektedir' açıklamasında bulundu.
Cep telefonu pil ve bataryalarının patlaması konusuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Sağlam, 'Pillerin bozulmasından kaynaklanan bir sorun olduğu için mutlaka orijinal olması gerekir. Bataryada ve adaptörde ısınma varsa, ısınmadan dolayı sorunlar çıkacaktır. Adaptörler ve bataryaların bir iç direnci vardır. Isınma aşırı olduğu zaman reaksiyona girdiği için patlama ve yangın çıkabilir' dedi.