Tarih: 06.04.2016 15:06

İsmail Akkol, 20 yıl sonra hakim karşısında

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - Sabancı suikastı davası sanıklarından İsmail Akkol'un yargılanmasına başlandı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Akkol, yoğun güvenlik önlemleri altında getirildi. Akkol'u 4 avukat, davanın müdahili Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti. İsmail Akkol'un akrabalarının da duruşma salonunda olduğu görüldü.

Söyleyecekleri sorulan Akkol, Türkiye'ye neden geldiğini anlattı.

Berkin Elvan, Hasan Ferit Gedik ve Dilek Doğan'ın hayatını kaybettiği olaylara işaret eden Akkol, 'Adalet halkın ekmeğidir. Halkı ekmeksiz bırakmayacağız. 20 yıl sonra neden geldim? Koca koca insanlar, gazeteciler, akademisyenler, günlerce bu beş kelimeyi tartıştı. Sanki gelişim izne tabiymiş gibi. Tek gerçek, iki savaşçı yakalanmıştır. Diğerleri komplo teorisidir.' dedi.

Davanın iddianamesinin cezaevinde kendisine ulaştırıldığını aktaran Akkol, 'Bana sadece dosyada bulunan iddianame verildi. Dosyanın tamamı verilmedi. Bütün dosya verildikten sonra savunma yapmak istiyorum. Eklemek istediğim başka bir husus bulunmamaktadır.' diye konuştu.

Silivri Cezaevi'ndeki hücresinde yalnız kaldığını, iletişim hakkının olmadığını iddia eden Akkol, 'Bana verilen iddianameyi bile bir hafta sonra idare teslim etti.' ifadesini kullandı.

Türkiye'de kendisiyle yakalanan ve terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Fadik Adıyaman'ın, arkadaşlarının bulunduğu cezaevine gitmek istediğini ve 66 gündür açlık grevinde olduğunu ileri süren Akkol, kendisinin de aynı gerekçeyle açlık grevine devam ettiğini kaydetti.

Sanık avukatlarından Özgür Yılmaz, yargılamaya konu dava dosyasının bir örneğinin müvekkiline verilmesini ve müvekkilinin hapishane koşullarının cezaevi yönetimine sorulmasını talep etti.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Emin Ateşağaoğlu, firari sanıklardan Fehriye Erdal hakkındaki yakalama emrinin akıbetinin sorulmasına ve Akkol'un dosyanın örneğinin kendisine sunulması talebinin, evrakların avukatları tarafından kendisine teslim edilebileceği gerekçesiyle reddine karar verilmesini istedi.

Savcı Ateşağaoğlu, mevcut delil durumu dikkate alınarak Akkol'un tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini de talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Akkol'un, dosyanın bir örneğinin kendisine gönderilmesi talebinin, savunmaya ilişkin olması gerekçesiyle kabul edilerek, dosya örneğinin cezaevi vasıtasıyla sanığa gönderilmesine hükmetti.

Akkol'un tutukluluk halinin devamı ile sanıklardan Fehriye Erdal hakkında çıkarılan yakalama emri infazının beklenmesi ve akıbetinin sorulmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

- Davanın geçmişi

Levent'teki Sabancı Center'de 9 Ocak 1996'da meydana gelen suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede 11 sanığın ismi yer aldı.

Suçun işlendiği dönem cezaevinde tutuklu bulunan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevi'nde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, 'Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme' suçundan idam cezası istemiyle dava açıldı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezasına dönüştürüldü.

İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise 'silahlı örgüte yardım etmek' suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

- Dosyalar ayrıldı

Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırdı.

Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 'eski cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast' davasıyla birleştirdi. Kartal'ın bu davalardan aldığı 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' Yargıtay tarafından onandı.

Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını ortadan kaldırdı.

Sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.

Firari sanık İsmail Akkol, 2014'te Yunanistan'da yakalandı ve daha sonra serbest bırakıldı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli 'iade talepnamesi' hazırlandı.

Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan İsmail Akkol, 4 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Davanın firari sanığı Fehriye Erdal ise halen aranıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —