Din ve Trafik Sempozyumu

Din ve Trafik Sempozyumu

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Keleş: 'Bugün belki ilmihal kitaplarımızı yazarken artık 'Kırmızı ışıkta geçmek haramdır' diye de yazmamız gerekecek çünkü insanlığın ortak aklı ve tecrübesiyle ortaya konmuş olan trafik kura

MALATYA (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, 'Bugün belki ilmihal kitaplarımızı yazarken artık 'Kırmızı ışıkta geçmek haramdır' diye de yazmamız gerekecek çünkü insanlığın ortak aklı ve tecrübesiyle ortaya konmuş olan trafik kuralları insanlığın en önemli müştereklerinden birisidir' dedi.

Keleş, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesince Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Din ve Trafik Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, insanların günlük hayatında seyrüsefer halindeyken aslında hızla mezara doğru yol aldığını söyledi.

Trafikle ilgili konularda sabrın ne kadar önemli olduğunun günümüzde daha iyi anlaşıldığını belirten Keleş, başkalarına eziyet ve sıkıntı vermenin büyük bir vebal olduğunu söyledi.

İnsanların günlük yaşamda trafikte kurallara uymasının önemine işaret eden Keleş, şöyle devam etti:

'Bugün belki ilmihal kitaplarımızı yazarken artık 'Kırmızı ışıkta geçmek haramdır' diye de yazmamız gerekecek çünkü insanlığın ortak aklı ve tecrübesiyle ortaya konmuş trafik kuralları insanlığın en önemli müştereklerinden birisidir. İnsanlığın ortak aklı ve tecrübesiyle ortaya koymuş olduğu bu kurallar, Allahuteala'nın insana verdiği akıl, aklın kullanımı, tecrübenin paylaşımı sonucu ortaya çıkan bu kurallar, insanlığın en önemli müştereklerinden biridir ve dinimiz buna çok büyük önem verir. Bizim en fazla riayet etmemiz gereken hususlarda biri de budur.'

Keleş, insanlığın geldiği noktada ulaşılan kazanımlardan istifade edileceğini ancak bu nimetlerin kötüye kullanımının da 'Allah'ın verdiği nimetlerin istismarı' anlamına geleceği için ayrı bir vebali oluşturduğunu vurguladı.

İslami açıdan artık trafik ahlakı olarak maddeleştirilmesi gereken bir konunun ele alınması dolayısıyla sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Keleş, şunları söyledi:

'Safların eğriliğini ve safa duranlar arasındaki boşlukları bile her namazda hatırlatan bir dinin insanın hayatında bu kadar yer alan trafikle ilgili bir şey söylememesi mümkün değil. Burada çok önemli temel ilkeler, ahlaki ve davranış kurulları vardır. Önce tedbir. Tedbirleri almadan işi takdire havale etmek kesinlikle dini açıdan doğru bir yaklaşım değil. 'Önce tedbir sonra takdir' dememiz lazım.'

- 'Trafik kurallarına uymak durumundayız'

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da trafik kurallarının gerekçesi ne olursa olsun asla ihmale gelmeyen, aksi takdirde bedeli çok ağır olan kurallar bütünü olduğunu ifade etti.

Bu kuralların ihmal ya da ihlalinin kimi insanı canından kimi insanı sevdiklerinden ettiğini, kimi insanı da bir ömür boyu engelli ve mahrum yaşamaya mahkum bıraktığını aktaran Kamçı, şöyle konuştu:

'Bu ağır bedelleri ödemek yerine, çok acı tecrübeler neticesinde belirlenen, can ve mal güvenliğimizin teminatı olan trafik kurallarına uymak durumundayız. Trafik kurallarına riayet etmek, aynı zamanda bir kültür ve medeniyet göstergesidir. Başkalarının hakkına saygı, kendi hakkına ise rıza göstermek, insanların zarar görmesine sebebiyet vermekten şiddetle kaçınmak, sabır, metanet ve nezaket sergilemek, medeni insanın vasıflarındandır. Bu hususlar, trafiğin sağlıklı işlemesi için son derece elzemdir.'

Kamçı, Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının terör nedeniyle verilen kayıplardan çok daha fazla olduğunu vurgulayarak can kayıplarına maddi kayıplar da eklendiğinde bilançonun daha da ağırlaştığını, bu nedenle trafik kazalarının önüne geçebilmek için acil ve caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

- Prof. Dr. Fikret Karaman

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman da her geçen gün önemli bir problem haline gelen trafik konusuna farklı bir açıdan yaklaştıklarını belirtti.

Sempozyumla kamuoyunda din ve trafik konusuna dikkat çekmek istediklerine işaret eden Karaman, şunları kaydetti:

'İnsan hayatını tehdit eden trafik kazalarının din, ahlak, eğitim ve trafik kuralları ekseninde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. İslam dini sosyal hayatımıza ne ötekine zarar vermek ne de zarara uğramak gibi temel bir ölçüyü bize getirmiştir. Zira herkesin hayatı, canı, malı, ırzı ve onuru kutsaldır. Ülkemizdeki trafik kazalarının yüzde 90'ının insan hatalarından kaynaklandığı tespit edilmiş. Bu yönüyle insanın etik durumu, ahlaki davranışı, kul hakkı anlayışı da bu kazalarda önemli ölçüde rol oynuyor.'

Malatya Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, İl Müftüsü Ümit Çimen, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecan ile İlahiyat Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerin katıldığı sempozyum, 2 gün sürecek.