Tarih: 07.04.2016 19:54

Antalya'da 'Denetimli Serbestlik Düzenlemeleri ve Uygulamaları' paneli

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - Adalet Bakanlığı Lahey Adalet Müşaviri Dr. Hakan Yavuz, Türkiye'de denetimli serbestlik uygulamasıyla cezaevleri nüfusunun azalmasının beklendiğini ancak mahkum sayısının arttığını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda 'Türk ve Avrupa Hukukunda Yeni Anlayışlar: Denetimli Serbestlik Düzenlemeleri ve Uygulamalar' isimli panel düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Altunkaya'nın oturum başkanlığını yaptığı panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Gönül Demez, yürüttüğü 'Yeniden Sosyalleşme ve Toplumsal Bütünleşme Süreçleri: Denetimli Serbestlik Altındaki Bireyler Örneği' konulu TÜBİTAK projesinin sonuçları hakkında bilgi verdi.

Demez, denetimli serbestlikten faydalanan 3 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen çalışmaya göre bu uygulamadan faydalananların yüzde 90'ına yakınının gençlerden oluştuğuna dikkati çekti. Gençlerin karıştığı suçların önemli bir kısmının madde bağımlılığıyla ilgili olduğunu ifade eden Demez, bunun ciddi bir problem olduğunu kaydetti.

'İnsanları bir yere kapatarak suçun tekrarının önüne geçemiyorsunuz' diyen Demez, suç işleyenlerin yeniden topluma kazandırılması için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

-'Suç önleme siyasetimiz olmalı'

Panelde, aynı zamanda hakim olan Dr. Yavuz ise 'Bardağa Hangi Tarafından Bakmalı? Rehabilitasyon ve Yeniden Sosyalleşme Kavramları Bağlamında Türk Ceza İnfaz Sistemi Üzerine Düşünceler' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Denetimli serbestliğin suçu önlemede yeterli olmadığını savunan Yavuz, 'Finlandiya'da yapılan reformlarla suç oranı düşürülmüş ama biz 2005'ten beri reformlar yapıyoruz sayılar düşmüyor. Denetimli serbestlik uygulamasıyla cezaevleri nüfusunun azalması bekleniyordu ancak artmaya devam ediyor. Yeni cezaevleri yapıyoruz.' dedi.

Türkiye'nin belirgin bir suç önleme siyasetinin olmadığını söyleyen Yavuz, bu konuda ortak akıl ve uzun süreli stratejilere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Yavuz, 'Sosyoloji ve psikoloji gibi disiplinlerin de bu alanda olması gerekiyor. Bu konuda milat olabilecek bir sosyolojik çalışmaya ihtiyaç var.' diye konuştu.

Panelde, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Orhan Güldiker, 'Denetimli Serbestlikte İstanbul Örneği', Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Arif Akgül, 'Uyuşturucu Tedavisi ve Denetimli Serbestlik', Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Mahmut Kaplan, 'Ceza Muhakemesi Hukukunda Denetimli Serbestlik ve Koşulları' ve Almanya Wiesbaden Madde Bağımlılığı Danışma Merkezi Müdürü Çetin Upcin ise 'Suç, Bağımlılık ve Rehabilitasyon' konularında sunum yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —