Oynarken ağzına aldığı kalemin metal parçasını yutan 12 yaşındaki Havin Ayaz, akciğerine saplanan metalle iki ay geçirdi Öksürük ve mide bulantısı şikayetlerinin artması nedeniyle Bitlis'ten Ankara'ya getirilen çocuk, başarılı o
ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Oynarken ağzına aldığı kalemin metal parçasını yutan ve akciğerine saplanan metal parçayla iki ay geçiren 12 yaşındaki Havin Ayaz, başarılı operasyonla sağlığına kavuşturuldu.
Bitlis'in bir köyünde yaşayan Havin Ayaz, oynarken ağzındaki kalemin metal parçasını yuttu. Metal parçası akciğerine saplanan Havin, bu halde iki ay geçirdi. Öksürük ve mide bulantısı şikayetleri artan Havin Ayaz, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarılı bir operasyon geçirdi.
Sağlığına kavuşan Havin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Kalemi ağzıma almıştım, oynuyordum. Kardeşimi çağırdım o sırada. Nefesimi çekince bir anda içime kaçtı. Rahatsız olmadım ama boğazım acıdı' dedi.
- 'Kalemlerle oynamayacağım'
Bir süre sonra sürekli midesinin bulanmaya başladığını söyleyen Havin, 'Kalemin kokusu ağzıma geliyordu, boğazım ağrıyordu. Kokusu çok pisti. Şimdi bundan kurtuldum. Kimse benim yaptığımı yapmasın. Kurşun kalemle yazsınlar. Bir daha kalemlerle oynamayacağım.' diye konuştu.
Baba Hikmet Ayaz da eve geldiğinde, kalemin ucundaki metal parçayı yuttuğunu söylemesi üzerine kızını hemen hastaneye götürdüğünü anlattı. Hastanede ilk çekilen ultrasonda kalem ucunun görülemediğini belirten baba Ayaz, bir ay sonra kızının öksürük ve mide bulantısı şikayetlerinin arttığını söyledi. Ayaz, bu nedenle kızını Ankara'ya getirdiğini söyledi.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Haşim Ata Maden, Havin'e yapılan operasyonla ilgili şunları kaydetti:
'Kalemin metal kısmının nefes borusuna kaçması sonucu olmuş. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle bebeklere kuruyemiş vermemelerini tavsiye edebiliriz. Keşke mideye inseydi, o büyük abdestle dışarı çıkardı. Akciğerlere kaçmış, tam giriş noktasındaydı. Oradan çıkardık. Küçük bir çocuk olsaydı o çıkardığımız malzeme tamamen akciğeri tıkayabilirdi. Oyuncakların pilleri, saat pili de sindirim sistemine kaçtığı zaman tehlikeli oluyor. Mideyi, yemek borusunu, ince bağırsağı delme riski var. Akciğere kaçanlara mutlaka müdahale ediyoruz.'
Aileleri, çocuklara vidalı kalem vermemeleri konusunda uyaran bulunan Maden, 'Normal, eski usul tahta kalemleri kullanmasını tavsiye ederiz. Vidalı şeylerin her an çözülme riski var. Onlara dikkat etmelerini tavsiye ederiz.' şeklinde konuştu.