TBMM (AA) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, 'Yarına Hazırım Platformu' ve 'Dijitalleşme Endeksi' çözümleriyle bugüne kadar 41 bin KOBİ, 2 bine yakın büyük şirket ve 150 kamu kurumunun dijitalleşme yolunda nerede olduklarını tespit ettiklerini belirterek, 'Kurumların ihtiyaçlarını belirlemelerini sağladık. Yenilikçi çözümlerimizle kamu kurumlarının 'dijital iş ortağı' olmaya devam edeceğiz.' dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen '13. eTürkiye (eTR) Ödülleri' töreni, TBMM'de gerçekleştirildi.
Öğüt, buradaki konuşmasında, eTürkiye Ödülleri'nin ilk kez 2003 yılında verilmeye başlandığını belirterek, bu etkinliğe destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Genişbant abone sayısının 2003 yılında 3 milyon civarında bulunduğunu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun geçen yıla ilişkin raporunda ise bu rakamın 49 milyona yükseldiğini aktaran Öğüt, şu bilgileri verdi:
'Son 13 senede 3 milyondan 49 milyona çıkan bir internet erişimi sağladık, ki bu bence hep birlikte gurur duymamız gereken çok önemli bir atılım oldu. Bunda tabii ki mobil iletişimin çok büyük bir katkısı var. Aralık sonu itibarıyla 49 milyon aboneden 39 milyonu mobil internet erişimi aboneliği. Bu, hızlanma 2009 yılında 3G altyapısına geçişle gerçekleşti. Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz cuma günü, 1 Nisan'da 4.5G'nin lansmanını yaptık. Son 13 seneye bakarsanız, çok önemli gelişmelerin olduğu, çok büyük yatırımların yapıldığı bir alan. Vodafone Türkiye olarak bu yatırımların son 10 yılında, bu yıl Türkiye'deki 10. yılımızı kutluyoruz, bir parçası olmaktan, bu yatırımlara katkıda bulunmaktan da çok mutluyuz.'
Öğüt, son 10 yılda satın alma bedeli de dahil 17 milyar liralık yatırımda bulunduklarını ifade ederek, bilgi teknolojileri ve genişbant internetle Türkiye'nin gelişimini hızlandırmayı misyon edindiklerini vurguladı.
Vodafone Türkiye olarak 'Yarına Hazırım Platformu' ve 'Dijitalleşme Endeksi' çözümleriyle bugüne kadar 41 bin KOBİ, 2 bine yakın büyük şirket ve 150 kamu kurumunun dijitalleşme yolunda nerede olduklarını tespit ettiklerini bildiren Öğüt, dijital gelişim endekslerini yükseltmeleri için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdiklerini de anlattı.
4.5G'ye geçişte 1 Nisan'ın sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayan Öğüt, bu dönüşümün daha da hızlanması için gelişen teknolojiye ayak uyduran yönetmelik ve yasaların hazırlanması ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının vizyonunda özellikle fiber altyapıda gereken adımların atılmasının önemine dikkati çekti.
-Ödüller
Konuşmaların ardından özel ödüller sahiplerini buldu.
Buna göre, 'eTR Yürütme Kurulu özel ödülü' TBMM'ye, 'En İyi Gelişme Gösteren Proje Ödülü' Türk Standartları Enstitüsü'ne, 'Vodafone Türkiye Özel Ödülü' ise dijitalleşme endeksinde en yüksek puanı alan kurum olan Sağlık Bakanlığı'na verildi.
Daha sonra farklı kategorilerdeki eTürkiye Ödülleri'nin kazananları salonda bulunan 16 jüri üyesinin, elektronik ortamda oylarını kullanmasıyla belirlendi. Buna göre, yerel yönetimler başlığı altındaki 'Küçük Ölçekli Belediye' kategorisinde ödüle Selçuk Belediyesi, 'Orta Ölçekli Belediye' kategorisinde Kadıköy Belediyesi, 'Büyük Ölçekli Belediye' kategorisinde ise İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü ödüle layık görüldü.
Kamu Kuruluşları başlığı altında ise 'Kamudan Kamuya eHizmetler' kategorisinde Kalkınma Bakanlığı, 'Kamudan İş Dünyasına eHizmetler' kategorisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na, 'Kamudan Vatandaşa eHizmetler' kategorisinde ise Sağlık Bakanlığı ödüle hak kazandı.
(Bitti)