Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, erken tanı ve alınacak birtakım tedbirlerle Alzheimer hastalığın önüne geçmek ya da ilerlemesini önlemenin mümkün olduğunu belirterek, ?Hastalık riskini asgariye indir
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, erken tanı ve alınacak birtakım tedbirlerle Alzheimer hastalığın önüne geçmek ya da ilerlemesini önlemenin mümkün olduğunu belirterek, ?Hastalık riskini asgariye indirmek için mutlaka aktif bir sosyal yaşamımız olmalıdır? dedi.
Akdeniz Kent Konseyi, Alzheimer hastalığına dikkat çekmek amacıyla Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ile birlikte bir konferans düzenledi. İleri yaşlarda görülen ve günlük yaşamsal aktivitelerde azalma, hafıza kaybı, unutkanlık gibi belirtileri bulunan Alzheimer hastalığı hakkında bilgi vermeyi amaçlayan konferans, Akdeniz Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanı Faik Burakgazi, Alzheimer hastalığını tanıdıkça onun üzerinde çok daha fazla düşünmenin gerekli olduğuna inandığını dile getirdi. Burakgazi, ?Özellikle bu hastalık konusunda Mersin?de Prof. Dr. Aynur Özge ve ekibinin bir farkındalık yarattığını düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Kent Konseyi olarak Huzurevine bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyarette, daha birkaç ay öncesine kadar bizimle aynı sıraları paylaşan, kent ve ülke gündemine ilişkin değerlendirme ve tespitler yapan bir büyüğümüzün, kısa süre içerisinde bu hastalıktan muzdarip olduğunu gördüm. Alzheimer bizim yakından bilmemiz, koruyucu tedbirler almamız gereken bir hastalık. Bu noktada bize bu şansı sunan Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ve onun değerli Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge hocamıza da teşekkürü bir borç biliyorum? dedi.
?AKTİF BİR SOSYAL HAYAT YAŞAYALIM?
Daha sonra konferansa başlayan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Özge, insanların yaşlandıkça zihinsel ve fiziksel becerilerinin yavaş bir biçimde azaldığını, Alzheimer hastalığında ise bu konuda son derece hızlı bir süreç yaşandığını söyledi. Beyindeki hücrelerin zarar görmesi ve nöronların bağlantılarının zayıflaması nedeniyle yaşanan hastalığın sadece çok küçük bir oranda genetik nedenleri olabildiğini belirten Özge, ?Ortalama ömür uzuyor, dünya ve ülkemiz giderek yaşlanıyor. İnsanların sosyalliklerinin azalması, yaşlanmayı hızlandırıyor. Erken tanı ve alınacak birtakım tedbirler ile hastalığın önüne geçmek ya da ilerlemesini önlemek mümkündür. Alzheimer hastalığının erken evrelerinde yakın dönem olayları hafızaya kaydetme güçlüğü, kelime-yön güçlükleri yaşanır. Karmaşık aktiviteler, hobiler sürdürülemez ve yeni bilgi-beceriler öğrenilemez. Orta evrede yeni yaşananlar hemen tümüyle unutulur, uzak bellekte ve ifadede bozulmalar başlar. Yakın çevrede kaybolma, eve bağlanma, hezeyan ve hayal görme başlar. İleri evrede ise sadece anı parçacıkları kalır, konuşma zamanla tamamıyla kaybolur ve yürüme güçlüğü çekerek giderek yatağa bağlanır? diye konuştu.
Alzheimer hastalığı riskini arttıran faktörler olduğunu da dile getiren Özge, ?Yaş, kalp-damar ve beyin-damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, lipit metabolizması bozuklukları, uzamış depresyon, kronik stres, sigara, izole yaşam tarzı, düşük eğitim düzeyi ve bazı çevresel faktörler hastalık riskini arttırıyor. Hastalık riskini asgariye indirmek için mutlaka aktif bir sosyal yaşamımız olmalıdır. Akdeniz diyeti ve antioksidan desteği, yeterli fiziksel ve entelektüel aktivite, kardiyovasküler stabilite, düşük vücut kitle indeksine sahip olmak bizi Alzheimer hastalığından uzak tutacaktır. Unutmayalım ki, bunama yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Beynin hastalanması sonucu ortaya çıkar ve yalnızca unutkanlıktan ibaret değildir. Her türlü önleme rağmen bu hastalığa yakalananlar da iyi yaşayabilirler. Alzheimer hastaları da saygın ve onurlu bir yaşam sürmelidirler? şeklinde konuştu.