Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, tamamen psikolojik sebepleri olan vajınusmusun kadının çocukluk ve gençlik döneminde yeterli cinsel eğitim almamasından kaynaklandığını söyledi.
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, tamamen psikolojik sebepleri olan vajınusmusun kadının çocukluk ve gençlik döneminde yeterli cinsel eğitim almamasından kaynaklandığını söyledi.
?Sağlık bedensel, ruhsal ve sosyal tam iyilik halidir? diyen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, ?Freud ise ruh sağlığında sevgi ve çalışmanın önemini anlatmıştır. Ruhun sağlığı beden sağlığı kadar önemli olup, tüm tıbbi dalların ilgilenmesi gereken önemli bir konudur.Ruhsal sağlığının iyiliğini gösteren sevmek, karşı cinse olan sevgi ve aşk ile hayatımıza giren cinsellik. Ancak bazen cinsellik bir çiftin korkulu rüyası, kabusu olabiliyor. Çünkü kadınlarda önemli bir cinsel fonksiyon bozukluğu olan vajınusmus, yapısal bir sorun olmamasına rağmen cinsel birleşmeyi engelleyen önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor? dedi.
Vajinusmusun ağrıya karşı bir tepki olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, ?Yaklaşan bir cisimden gözümüzü korumak için refleks olarak göz kırpmamız gibi. Cinsel birleşmeyi gerçekleştiremeyen kadınların genellikle çeşitli fobileri vardır. Bunlar arasında kan görmek, diş çektirmek, doğum, kapalı yer korkusu, karanlıkta kalmak, yalnızlık korkusu, gebe kalma korkusu, kirlenme korkusu sayılabilir. Vajınusmuslu kadınlar cinselliği bedenlerini kirleten bir davranış olarak görürler? dedi.
Tamamen psikolojik sebepleri olan vajınusmusun kadının çocukluk ve gençlik döneminde yeterli cinsel eğitim almamasından kaynaklandığını anlatan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, ?Bizim toplumumuzda da hakim olan koruyucu aile yapısı, dış dünyadan izole olarak büyütmek en büyük etkendir. Bu koruyucu yaklaşımla çocukların özellikle de kız çocuklarının büyüdüğünü aile kabul etmek istemez. Çocuk ve ebeveyin arasındaki ilişkinin sağlıklı olmaması çocuğun karekterinde birtakım sorunlara yol açar. Genellikle vajinusmuslu kadınların çoğunda aile yapısı benzer özellikle taşır. Anne daha güçsüz, ama hep uyumlu, baba ise otoriter, çocuklarına sorumluluk vermeyen, koruyucu özelliktedir . Cinsellikle ilgili yetersiz eğitim almış bu kadınların cinsellikle ilgili sorun yaşamasıda oldukça doğaldır. Hayat boyunca cinsellikle ilgili bilgi okullardan da yeterli alınamadığından, öğrenilen sadece yanlış kaynaklardan değişik abartılı hikayelerdir. Bu öykülerde cinsellik kadının canını yakan, kanatan, ağrıya neden olan kötü bir deneyim olarak anlatılır. Genellikle kadın cinselliği bir zorunluluk olarak görür ve öyle yetişir. Cinsel birlikteliğin bedenine zarar veren, şiddetli acı ve ağrıya yolaçan, tek amaç ise erkeği mutlu etmek olan bir davranış olarak görür. Yaşanılan cinsel deneyimle ise kadın bedeninin kirlendiğini artık temizliğini, masumluğunu kaybetmişdir ve ailesinin küçük kızı değildir artık. Bu fikir genç kadını rahatsız eder ve kendini vajinusmus ile korur? diye konuştu.
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, Vajınusmuslu kadınların eşlerinin ise anlayışlı, oldukça sakin, genelde bağımlı ve eşleriyle mükemmel uyum içinde olan erkekler olduğunu vurgulayarak ?Bu özelliklerden dolayı yıllarca vajınusmusla yaşayan, çocuk sahibi olma fikri oluşunca tedavi arayışında olan çiftler vardır. Vajınusmuslu kadınlar sorumluluk almayan, çoğunlukla karar vermedede zorluk yaşayan ,tek başına olmaktan çekinen kadınlardır.
Vajınusmus nedenleri arasında düşük bir oranda kadının geçmişte yaşadığı cinsel travmalar yer alır. Bazen travmatik doğum, kürtaj, düşük de vajınusmus sebebi olabilir. Bazı kadınlar ise cinsel arzularını ifade ettiklerinde dışlanma korkusu yaşamakta ve bilinçaltına atılan cinsel istek zamanla bastırılmaktadır. Her kadında vajınusmus sebebi farklı ama tedavi çoğunlukla tektir. İlk tedavi tanı ile başlar. Çünkü tedavisi oldukça kolaydır ve sonuç mükemmeldir? dedi.