Dolu Savar Sistemi Gelişiyor

Sarıgöllü üzüm üreticisi 39 yaşındaki Mesut Akbaş, dört yıldır 12 dekarlık üzüm bağını, ?Dolu savar Tül? adı verilen esnek naylonla dolu zararına karşı koruyor.

Güncel 12.04.2016 12:41:20 0
Dolu Savar Sistemi Gelişiyor
Sarıgöllü üzüm üreticisi 39 yaşındaki Mesut Akbaş, dört yıldır 12 dekarlık üzüm bağını, ?Dolu savar Tül? adı verilen esnek naylonla dolu zararına karşı koruyor.
Üzüm bağını dört yıldır ?Dolu savar tül? adını verdiği sistemle örten üzüm üreticisi Mesut Akbaş, son yıllarda meydana gelen dolu zararlarının hiçbirinde bağının etkilenmediğini belirterek, 'Üzümcünün tek korkusu dolu olayıdır. Dört yıl önce, Adana?da yapılmakta olan dolu tül fabrikasına giderek 2 metre 30 santim genişliğinde, 500 metre uzunluğunda dolu tül adı verilen plastik ve esnek olan dolu geçirmeyen naylonlardan getirdim. Üzüm bağlarımın sıralarının üzerine iki metrelik demirlerle yükselttim. Tellerini çektim. Getirdiğim dolu tülü de üzerine serdim aralarını da çuval diker gibi çuvaldızla bir birine ekledim. 12 dekarlık üzüm bağımın tamamı dolu savar adını verdiğim sistemle tamamen örtü altına aldım.' dedi.
Kurduğu dolu savar sisteminin yedi yıl ömrü olduğunu belirten Akbaş, 'Dolu tül adını verdiğim dolu koruyucunun kullanım süresi yedi yıl. Bu nedenle her yıl topla, tekrar örtmek maddi külfet getirmekte. Ben, yaz ve kış üzüm bağımın üzerinden örtüleri kaldırmıyorum. Dolu savar adını verdiğim sistem sadece doluya karşı değil, aynı zamanda kırağı zararına da önlemektedir.' diye konuştu.
Akbaş, sadece hasat sonunda ya da bahar aylarında meydana gelen rüzgar nedeniyle dolu tülün gevşediğini belirterek, birkaç işçi ile tül örtünün gerilmesini yaptığını dile getirdi.
DİĞER ÜRETİCİLERE ÖRNEK OLDU:
Sarıgöllü üzüm üreticisi Mesut Akbaş, doludan koruma amaçlı olarak kurduğu sistemle de diğer üzüm üreticilerine de örnek oldu. Sarıgöl?de son günlerde dolu savar sistemine de ilgi oldukça artmakta olduğunu dile getiren Mesut Akbaş, 'Bu işi yapmaya karar verdim. Şimdi dolu savar için gerekli olan demir ile ilgili tüm malzemeleri yapmaktayım. Dolu savarı kurduktan sonra ilgili kişiye faturasını keserek üreteciler Tarım Kredi Kooperatifinden üç yıl vadeli kredi de alabilmektedir. Kurmakta olduğumuz sistem dekar başına 2 bin 500 TL?ye mal olmaktadır.' dedi.

Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °