Tarih: 12.04.2016 13:07

Her 7 Çocuktan Biri Astım Hastası

Facebook Twitter Linked-in

Türk Toraks Derneği Astım Alerji Çalışma Grubu, Türkiye?de her 100 erişkinden 5-7?sinde her 100 çocuktan 15?inde astım hastalığı görüldüğünü belirterek, hastalığın günlük aktiviteleri ciddi oranda sınırladığını açıkladı.
Sueno Deluxe Otel?de gerçekleştirilen kongrenin bu yıl ki sloganları arasında ?Birlikte daha güçlüyüz? teması ve ?Şiddete Hayır!? sloganları yer aldı. Kongreye göğüs hastalıkları alanından yaklaşık bin 500?ü aşkın hekimin katıldığı bildirildi. Türk Toraks Derneği Astım Alerji Çalışma Grubu, astım hastalığı ile ilgili üyelerine bir sunum gerçekleştirdi. Astım hastalığının, hava yollarının krizler halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösterdiğini belirten grup üyeleri, Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihabın olduğunu açıkladı.
ASTIM HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Astım hastalarını ataklar arasında kendilerini iyi hissettiğini belirten grup?Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar? açıklamasını yaptı.
?GENELLİKLE GECE VEYA SABAHA KARŞI ORTAYA ÇIKAR?
Grup üyeleri astım hastalığının belirtilerini ise şöyle açıkladı: ?Öksürük (genellikle kuru, yani balgamsız), nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı-hışıltılı solunum gibi belirtiler olur. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir. Bireye göre değişen bazı tetikleyici faktörler belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.?
TEDAVİ YOLLARI
Astım hastalarının tedavi yolları ile de bilgi paylaşan grup üyeler, ?Astım tedavisinin amacı hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabın ilerlemesinin engellenmesi ve iyileştirilmesidir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların hemen tümü nefesle alınan ilaçlardır. Bu şekilde ilaç akciğere daha hızlı, istenilen dozda ulaşır ve yan etkilerinden kaçınılmış olur.?
HAVA KİRLİLİĞİN ARTMASI İLE HASTANEYE BAŞVURULAR ARTIYOR
Hava kirliliğinin artması ile astım hastalığının, ataklarının ve hastaneye başvuruların arttığı açıklayan grup, ?Hem iç ve dış ortamdaki hava kirliliği astımı etkileyebilir. Havadaki ani nem ve ısı değişikliklerinde, rüzgarlı, soğuk ve yağışlı havalarda yakınmalar artar. Ozon, sülfür dioksit ve partikülleri içeren dış ortam hava kirliliği de iç ortam havasının kalitesini bozarak astım bulgularına neden olur. Havada bulunan tahriş edici maddeler astım hastalarını sağlıklı kişilerden daha fazla etkiler, hastalık belirtilerini başlatır ya da hastalığı ağırlaştırabilir? denildi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —