Tarih: 12.04.2016 13:21

Milletvekili İshak Gazel: Taşeron İşçi Kalmayacak

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel,
'Seçimden önce sadece asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir taahhüdümüz olmasına rağmen, yapılacak düzenleme ile asıl-yardımcı bütün taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi mümkün olacak' dedi.
AK Parti Kütahya İl Başkanlığı?nda basın toplantısı düzenleyen Gazel, işçilerin, özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Gazel, 'Seçimden önce vermiş olduğumuz söz gereği, kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili taslak düzenleme hazırlandı. Meclisin önüne gelecek. Seçimden önce sadece asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir taahhüdümüz olmasına rağmen, yapılacak düzenleme ile asıl-yardımcı bütün taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi mümkün olacak. Kamuya geçişin daha basit yapılması ve uzun prosedürlerin aşılması için mevcut kadro dışında yeni bir kadro ihdas edildi. Özel sözleşmeli personel modeli. Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren (taşeron) işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modelidir. Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.Kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. TBMM?de buna ilişkin yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak. Buna göre; Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması, Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi.Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması. Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve veya sözlü sınava tabi tutulmaları. Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir. İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak. Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek' diye konuştu. (EFE)


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —