RİYAD (AA) - Mısır ile Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz üzerinde yapmayı planladığı Kral Selman Köprüsü'nün bölgeye önemli ekonomik getirileri olacağı belirtildi.
AA muhabirine konuşan uzmanlar, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in geçen hafta Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında açıklanan Kızıldeniz üzerinde inşa edilecek köprüyle iki ülkenin birbirine bağlanması projesinin bölgeye olumlu yansımaları olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Suudi Arabistanlı siyaset analisti Fazıl Elbu Ayneyn, köprünün stratejik açıdan büyük önem taşıyacağını belirterek, 'Mısır ve Suudi Arabistan'ın karayoluyla birbirine bağlanmasının iki ülkeyi aşan pek çok faydası olacak. Bu faydalar tüm Körfez, Afrika ve özellikle de Afrika'daki Arap ülkelerini kapsayacak.' dedi.
Karşılıklı yatırım ve ticaretin artmasının güvenli ve kolay ulaşımla doğrudan bağlantılı olduğuna işaret eden Elbu Ayneyn, söz konusu köprünün böyle bir ulaşım için örnek teşkil edeceğini, özellikle köprüye yakın bölgeler başta olmak üzere ticaret hacmini büyük ölçüde artıracağını ifade etti.
Suudi Arabistan'ın petrol, petrokimya ve madenlerden oluşan ihracatını şu an körfezdeki limanlar üzerinden Hürmüz Boğazı aracılığıyla Avrupa pazarına aktardığını kaydeden Elbu Ayneyn, yeni köprüyle birlikte Süveyş Kanalı aracılığıyla Avrupa'ya ihracatın mümkün olacağını söyledi.
- 'Eski hac yolu canlanacak'
Suudi Arabistanlı strateji uzmanı Ali et-Tavati de Kral Selman Köprüsü'nün pek çok kriz döneminde Mağrib ve bazı Afrika ülkelerinden hacılar tarafından kullanılan ve İsrail devletinin kurulmasının ardından kesilen Sina üzerinden (Taba-Mekke) eski hac yolunu canlandıracağını belirtti.
Eski hac yolunun Mekke ile Kuzey Afrika arasındaki en kısa yol olduğuna işaret eden Tavati, 'Kral Selman Köprüsü'nün Şarm eş-Şeyh-Mekke ekseni üzerinden eski hac yolunu yeniden canlandırmasını bekliyoruz. Bu da sadece Mısır'ı değil Kuzey Afrika ülkelerinden gelecek hacı adayları ile dini turizmin canlanmasına katkı sağlayacak.' diye konuştu.
Tavati, köprünün Suudi Arabistan'da yaşayan 2 milyondan fazla Mısırlıya hizmet edeceğini, Suudi Arabistan'dan Mısır'a gelecek turistlerin sayısında kayda değer artış sağlayacağını, en önemlisi de iki ülke arasındaki mesafeyi 23 kilometreye kadar düşüreceğini ifade etti.
Suudi Mühendisler Komisyonu üyesi Nebil Abbas ise köprünün inşa edileceği noktaya ilişkin yapılacak zemin etütleri, maliyet ve diğer değerlendirmelere bağlı olarak muhtemel birkaç seçenek olduğunu söyledi.
Bölgenin su haritasına bağlı olarak farklı tercihlerin söz konusu olabileceğini dile getiren Abbas, Kızıldeniz üzerinde 7 ila 10 kilometre uzunluğunda, karayolunun yanı sıra raylı sistemi de içerebileceğini dile getirdi.
Resmi ziyaret için geçen hafta Mısır'a giden Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Kahire hükümeti arasında 2005 yılında İsrail ile güvenlik endişesi sebebiyle askıya alınan Kızıldeniz'e köprü inşası konusunda antlaşmaya varılmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır?ın Şarm eş-Şeyh kenti ile Suudi Arabistan?ın Ras eş-Şeyh Hamid bölgesi arasında uzanacak köprüye Kral Selman bin Abdulaziz adı verilmesini önermişti.
Köprünün tamamlanması durumunda 1948'de İsrail'in Filistin'i işgal etmesinden bu yana ilk defa Asya ve Afrika kıtaları arasında karayolu ile Arap ülkeleri arasında doğrudan bağlantı sağlanacağı belirtiliyor.
Suudi Arabistan ile Bahreyn arasında da 1986?da açılışı yapılan 25 kilometre uzunluğundaki Kral Fahd Köprüsü bulunuyor.