'28 Şubat Davası'

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davanın delilleri arasında bulunan 5 numaralı CD ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı Rapordan: 'CD5'in adli bilişim tekniği açısından CMK 134'e uygun olarak e

Güncel 12.04.2016 14:06:04 0

ANKARA (AA) - 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davanın delilleri arasında bulunan 5 numaralı CD ile ilgili rapor hazırlayan bilirkişiler, CD'nin genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulmuş olduğunu, bu nedenlerle de adli bilişim açısından güvenilir olmadığından delil niteliğinin bulunmadığını değerlendirdiklerini bildirdi.

CD5'e ilişkin ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinde görevli üç akademisyenin oluşturduğu heyet, hazırladıkları raporu Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

CD'nin adli bilişim açısından bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koymaya uygun olarak elde edilmemiş olduğu belirtilen raporda, CD'nin genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın ise bütünlüklerinin bozulduğunun sabit olduğu vurgulandı.

Bilirkişilerin inceleme sonucunda vardıkları sonuçlar şunlar:

'İncelenen CD'de çok sayıda JPG sıkıştırılmış görüntü dosyası, Microsoft Office Word dosyası, sıkıştırılmamış BMP görüntü dosyası, Microsoft Office PowerPoint dosyası ve Microsoft Office Excel dosyası bulunmaktadır.

-Word gibi ofis programları ile yaratılmış olan dijital dosyalar, bilgisayar kullanıcıları tarafından istenildiği zaman değiştirilebilirler. Böylesi bir dosya içeriğinin ilk halini koruyup korumadığı veya sonradan değiştirilip değiştirilmediği (yalnızca ilgili dosya incelenerek) kesin olarak söylenemez.

- Bir belgenin taranıp bilgisayara görüntü formatında sayısal olarak kayıt edilmesinden sonra ilgili görüntü dosyasının üzerinde değişiklik yapılmamış olduğunu (orijinal belge ile karşılaştırılmadan) kanıtlamak mümkün değildir.

- Dijital belgelerin kimin tarafından oluşturulduğunu veya değiştirildiğini kesin olarak tespit etmek mümkün değildir. Office programlarının dosyalara eklediği 'yazar', 'son kaydeden' gibi üst veri alanlarının ve işletim sisteminin dosyalar üzerinde tuttuğu kullanıcı üst veri bilgisinin kolayca ve iz bırakmadan değiştirilebilmesinden dolayı, dijital bir belgenin kim tarafından oluşturulduğunun veya değiştirildiğinin kesin tespiti yapılamaz.

- Benzer şekilde, sayısal ortamdaki dosyaların oluşturma ve değiştirme tarih-saat bilgileri, tek başlarına mutlak doğru bilgi olarak kabul edilemez.

- Bu nedenlerle CD5'te bulunan dosyaların kim tarafından ve ne zaman oluşturulmuş veya değiştirilmiş olduğunu, yalnızca CD5'in dijital içeriğini inceleyerek kesin olarak söylemek mümkün değildir.

- CD5'te bulunan iki dosyanın yaratılma tarihlerinin, ilgili Word sürümleri piyasaya sürülmeden önce olduğu anlaşılmaktadır. Bir dosya yazıldığı program henüz piyasada yokken yazılmış olamayacağından, bu dosyaların çeşitli yöntemler ile değişikliğe uğramış ve bütünlüklerinin bozulmuş olduğu sabittir. Basılı veya yazılı orijinalleri bulunanlar hariç olmak üzere, CD5'te bulunan diğer dosyaların bütünlükleri de şüpheli durumdadır.

- Dijital verilere ilişkin delillerin kaynağından elde edilmesi sırasında imajı ve HASH değeri alınarak, sonrasındaki süreçte bütünlüğünün bozulmamış olduğu garanti altına alınmalıdır. İnceleme konusu CD5'in ve içerdiği dosyaların kaynağı, kim tarafından oluşturulduğu veya değiştirilip değiştirilmediği bilinemediği gibi ilk elde edilme aşamasında imajı ve HASH değeri alınmadığından ve birer kopyası taraflara verilmediğinden, sonradan değiştirilmediğinin doğrulanması da mümkün değildir.

- Sonuç olarak, CD5'in adli bilişim tekniği açısından CMK 134'e uygun olarak elde edilmemiş olduğu, genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulmuş olduğunun ise sabit olduğu, bu nedenlerle de adli bilişim açısından güvenilir olmadığından delil niteliğinin bulunmadığı değerlendirilmektedir.'

- CD5

28 Şubat davasının iddianamesinde, CD5'in, davanın müştekilerinden Tamer Tatar tarafından, CMK?nın 250. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine teslim edildiği, Tatar'ın, CD'nin kendisine kargo yoluyla tanımadığı bir kişi tarafından gönderildiğini beyan ettiği kaydediliyor. Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) ilişkin bazı belgelerin bulunduğuna yer verilen iddianamede, bunlar deliller arasında sıralanıyor.

- Çiller ve Yılmaz'a davetiyeler ulaştı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 19, 20 ve 21 Nisan devam edecek davanın 82. duruşmasında, 'tanık' olarak beyanlarının alınması için yeniden çağrı kağıdı çıkartılan eski Başbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'a gönderilen davetiyelerin ulaştığı öğrenildi.

Çiller ve Yılmaz'ın ise davetiyelere cevap vermedikleri bildirildi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu ile eski Jandarma Genel Komutanı Fikri Özden Boztepe'nin de 'tanık' olarak dinlenmesi kararlaştırılmıştı.

Davetiyelerin, Kıvrıkoğlu ve Dervişoğlu'na ulaştığı kaydedildi.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °