ABD'de Kongre binası önünde barışçıl protesto düzenleyen yüzlerce kişi polisin sert müdahalesinin şaşkınlığını yaşıyor Siyaset ile çıkar gruplarının ilişkisini protesto edenlere polis kelepçe vurdu Olaya ABD'nin büyük medya
WASHINGTON (AA) ? ABD Kongre binası önünde barışçıl protesto düzenleyen gruptan yüzlerce kişiye polisin kelepçe vurması şaşkınlığa neden oldu. Yüzlerce kişinin maruz kaldığı durum, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından yeterince ilgi görmedi.
Sivil toplum kuruluşu 'Demokrasi Baharı' adlı grubu temsil eden göstericilerin, dün Kongre binası önünde barışçıl yollarla kullanmak istedikleri gösteri hakkı, izinleri olmadığı gerekçesiyle polis müdahalesiyle karşılaştı.
Protestocuların, büyük bölümünün başkente yaklaşık 220 kilometre uzaklıktaki Philadelphia?dan 10 günlük yürüyüşle geldiği, 'Parayı siyasete sokma', ?Herkesin bir oy hakkı var' yazılı pankartlar taşıdığı gösterinin engellenmesi, ABD medyasında beklenen ilgiyi görmedi.
Göstericilerin büyük çoğunluğunun ellerinin arkadan kelepçelenerek gözaltına alındığı protesto, CNN başta olmak üzere büyük medya kuruluşlarınca canlı takip edilmedi. Yayınlanan bazı haberler ise polis ve grubun yazılı açıklamalarına dayandırıldı.
Medyanın ilgisizliğinden yakınan göstericiler, protesto sırasında birçok kez 'CNN nerede?' sloganı attı.
Washington polisi, yasa dışı gösteri düzenledikleri gerekçesiyle kalabalığa önce uyarıda bulunmuş, gözaltına alınacaklarını bilen ve buna itiraz etmeyen çok sayıda kişiyi de ellerini arkadan kelepçeleyerek gözaltına almıştı.
Polis, gözaltına alınanların sayısını yaklaşık 400 olarak açıklarken, ABD?de internetten yayınlanan ?Genç Türkler? adlı televizyon programının sunucusu Cenk Uygur'un da göstericilere destek verdiği için gözaltına alındığı bildirilmişti.
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde büyük şirketlerin, desteklediği başkan adaylarına yüz milyonlarca dolar bağış yapacaklarını açıklamasının da protesto edildiği gösterilerin, hafta boyunca devam etmesi bekleniyor.
ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında, 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protesto gösterilerinde büyük medya kuruluşlarına tepkiler dile getirilmişti. Ferguson gösterilerinin başladığı ilk günlerde CNN ve BBC gibi kanalların haber yapmamasını göstericiler çeşitli şekillerde eleştirmişti.